Sveriges nationaldag är helgdag sedan 2005

Affisch. Svenska flaggans dag 1916. Det var första året som denna dag firades. ”Den 6 juni, Svenska flaggans dag, Stadion Skansen, Hasselbacken.” Original G. Ankarcrona 1916. Foto: Nordiska museets fotoatélje, Nordiska museet.

Affisch. Svenska flaggans dag 1916. Det var första året som denna dag firades. ”Den 6 juni, Svenska flaggans dag, Stadion Skansen, Hasselbacken.” Original G. Ankarcrona 1916. Foto: Nordiska museets fotoatélje, Nordiska museet.

Sedan 2005 är den 6 juni inte bara Sveriges nationaldag utan även officiell helgdag. Nationaldagen blev just nationaldag 1983, men inte helgdag förrän 2005. Innan dess kallades dagen för svenska flaggans dag.
Vad firar Sverige denna dag? Jo dels att Gustav Vasa valdes till kung 1523, dels 1809-års regeringsform.

Kring sekelskiftet 1900 svallade nationalromantikens vågor höga i hela Europa. Många entusiaster ville då att Sverige också skulle få en nationaldag. Inspirationen kom från Norge – som firar sin nationaldag den 17 maj – och Danmark som firar sin den 5 juni.

Det fanns flera förslag på datum för en svensk nationaldag, ett av dem var midsommardagen. Även den 6 och 30 november fanns som förslag. Det hela började med att Artur Hazelius, som grundade Skansen och Nordiska museet, arrangerade en vårfest. Han kallade dagen för en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen imorgon tisdag den 6 juni”. Den 6 juni inföll på Gustafsdagen, som hade blivit en vanlig förekommande namnsdag. Senare bestämdes att man på Gustafsdagen skulle fira årsdagen av Gustav Vasas val till Sveriges kung 1523 och 1809 års författning.

När sedan första världskriget bröt ut, 1914,  började man på privat initiativ, i tidens nationalistiska anda, att fira 6 juni som ”Svenska flaggans dag” runt om i landet.

Svenska flaggan i topp. Foto: Caroline Maino

Svenska flaggan i topp.
Foto: Caroline Maino

Flaggan i topp
Den 6 juni är det flaggan i topp. I Sverige firar man inte lika intensivt på gatorna som i många andra länder, som till exempel i Norge och USA. Men att flagga är en stark tradition. Få andra länder har så många flaggstänger som Sverige. Och de används flitigt – inte minst på nationaldagen.

Redan från början var flaggor ett vanligt inslag i nationaldagsfirandet, trots att flaggor var ganska ovanliga vid denna tid. Att använda flaggor på land i Sverige är inte så gammalt. Precis som de flesta andra nationer användes riksflaggan huvudsakligen till sjöss och då var den vanligtvis tretungad. År 1873 hissades för första gången en svensk flagga på det kungliga slottet. Det kritiserades direkt av många so menade en flagga inte alls hade på land att göra. Men det kungliga exemplet följdes av vissa ståndspersoner och därefter restes flaggstänger och hissades flaggor på prästgårdar, järnvägsstationer och skolgårdar, och snart var flaggningen allmän.

Exakt hur den svenska flaggan ska se ut bestämdes till 1906 när unionen med Norge upplöstes och Sverige fick en ny flagglag. Tidigare hade unionsmärket suttit i den övre fyrkanten närmast stången. Det togs bort och fälten fick bestämda proportioner och man bestämde hur de gula och blå nyanserna skulle vara. Men den svenska flaggan har anor från Gustav Vasas regeringstid kring mitten av 1500-talet.

Officiell helgdag
Sedan 2005 är nationaldagen officiell helgdag och en röd dag i

Ansiktsmålning är populärt på Sveriges nationaldag. Foto: Caroline Maino

Ansiktsmålning är populärt på Sveriges nationaldag.
Foto: Caroline Maino

almanackan. Det innebär att de flesta numera är lediga från sina jobb 6 juni. Tidigare var nationaldagen vanlig arbetsdag, vilket säkert bidrog till att dagen firades så blygsamt.

Förutom att hissa flaggan, om man har flaggstång, sjunga nationalsången kanske, lyssna på tal, hälsa nya svenskar välkomna och kunna besöka slottet gratis om man är i Stockholm är ansiktsmålning för barnen, picknick, grillning och smörgåstårta sådant som många numera förknippar med nationaldagen. Här förmedlar vi ett recept på smörgåstårta med räkor och gravad lax och ett recept på det som också skulle kunna vara Sveriges nationalrätt; köttbullar.

Källor:
http://www.nordiskamuseet.se/aretsdagar/sveriges-nationaldag
http://www.so-rummet.se/fakta-artiklar/sveriges-nationaldag
http://www.expressen.se/leva-och-bo/darfor-firar-vi-sveriges-nationaldag–allt-du-behover-veta/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *