Befria haven från plast – fira världshavsdagen!

Plastskräp är ett stort problem för våra hav och särskilt för alla djur som lever i haven. Men tillsammans kan vi hjälpas åt och vara en del av lösningen. Det tror organisationen World Ocean Day som instiftat Världshavens dag 8 juni, numera en FN-dag.
Haven är i kris och plast kan vara ett av världens snabbast växande miljöproblem. Dör haven dör vi.

Varje år hamnar mellan 5 och 13 miljoner ton plast i haven. Det motsvarar en lastbil som tömmer sin last på plast i havet, en gång i minuten, har WWF räknat ut. Eller som Naturskyddsföreningen skriver: Skräp motsvarande fem fulla badkar spolas i land på Bohuskusten varje timme.

Nej – havens djur ska inte behöva äta plast. Foto: Worldoceansday

 

Så här ska det se ut kring havslevande djur. Foto: Worldoceansday

Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar, och som kommer från enskilda konsumenter. Plast är ett material som håller väldigt länge men som ändå används till engångsartiklar.

Kvar i hundratals år
Oidentifierbara plastföremål, engångspåsar och förpackningar är det vanligaste skräpet på våra stränder. Förpackningar och material som är gjorda för omedelbar användning dominerar. Det vi använder en kort stund under en solig dag på stranden blir kvar i hundratals år om det hamnar i havet.

Häromåret skrev WWF i en debattartikel: ”Självklart måste vi alla; politiker, företag, ideella organisationer och privatpersoner dra vårt strå till stacken och göra vad vi kan – så att vi i framtiden får rena och levande hav fulla med fisk.
Lyckligtvis har politiska beslut för att minska användningen av plastpåsar haft effekt.” WWF anser att Sverige borde gå ett steg längre och förbjuda plastpåsar helt och hållet.

Plocka upp – även efter andra
Kommer du att sluta använda plastprodukter som endast används en gång som plastkassar, flaskor och sugrör för att hjälpa våra hav?
En uppmaning som är lätt att hörsamma är att ta med sig tre plastskräp (gärna fler) varje gång man är på en strand – det kan alla göra.

”Skit inte i haven – fira världshavsdagen!” Så skrev Vattenmyndigheten för några år sedan då det var dags att fira Världshavsdagen den 8 juni. Vi kan alla bidra till ett friskare och renare hav! Speciellt du som är båtägare och behöver tömma toaletten kan göra detta på tankstationer som tar emot toalettavfall.

Utsikt från Gubbö kupa i Östergötlands skärgård. Foto: Lena Ahlström

Utsikt från Gubbö kupa i Östergötlands skärgård.
Foto: Lena Ahlström

Håll utkik efter symbolen som visar var det går att tömma toalettavfall. Bilden lånad från Vattenmyndigheten.se

Håll utkik efter symbolen som visar var det går att tömma toalettavfall. Bilden lånad från Vattenmyndigheten.se

App för tömningsstationer och båttvättar
Hitta närmaste tömningsstation och båttvätt i gratisappen Båtmiljö! Appen har utvecklats av Havs- och vattenmyndigheten tillsammans med Skärgårdsstiftelsen och både båttvättar och latrintömningsstationer finns angivna med koordinater. Appen finns för både iphone och andriodtelefoner.

Världshavsdagen (UN World Ocean Day) började firas redan 1992 efter FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro, men är sedan 2008 en officiell FN-dag. FN:s generalförsamling slog då i resolution 63/111 fast den 8 juni som Världshavsdagen. Dagen firas för att påminna om hur värdefulla våra hav är.

På Världshavens kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Här har vi samlat några fiskrecept. Och här finns flera recept på fiskrätter som passar barn mellan 6 och 8 månader.

SMHI håller koll på havsmiljön om ni vill läsa mera.

Källor:
Vattenmyndigheten.se
http://www.worldoceansday.org/
www.hsr.se/fakta-om-skrap/skrapet-i-havet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *