Köttbullar skulle kunna vara Sveriges nationalrätt

Sverige har inte någon officiell nationalrätt. Men det finns några rätter som kan aspirera på titeln, bland andra smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor – och förstås köttbullar. Den 23 augusti är det köttbullens dag. Den 6 juni är det Sveriges nationaldag.

Stekta köttbullarna är egentligen baserade på ett recept som kung Karl XII tog med hem från Turkiet under tidigt 1700-tal, berättar SVT.

I svensk litteratur nämns köttbullar för första gången i Kajsa Wargs kokbok 1755. Innan dess fanns det frikadeller – en rätt som finns i många andra länder också – som är köttbullar som kokas de i buljong i stället för att stekas. Denna maträtt nämns från någon gång omkring 1650.

Det sägs att i England serverades köttbullar på medeltiden vid Richard den II hov, berättar Nora Wärdshus. Richard den II föddes 1367 i Bordeaux i Frankrike och dog 1400 i Yorkshire i England.

Det finns väl lika många köttbullsrecept som det finns köttbullstrillare i landet. Vi brukar göra så här – ungefär. Grundreceptet är från en väl tummad Vår kokbok, utgiven av Kooperativa förbundets provkök, tolfte upplagan tryckt 1979. Numera finns den 26:e upplagan.

Smaskiga köttbullar Foto från Kooperativa förbundets provkök

Smaskiga köttbullar
Foto från Kooperativa förbundets provkök

Ingredienser för 4-5 portioner:
400 g köttfärs
¾ dl ströbröd
2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar (kryddpeppar eller ingefära kan vara gott också)
1 msk råriven gul lök
(1 ägg)
Till stekning 2-3 msk smör

Gör så här:
Börja med att blanda ströbrödet med mjölken och låt det hela svälla i ungefär 10 minuter. Under tiden, blanda köttfärsen med salt. Salt ökar köttfärsens bindningsförmåga. När det är ordentligt blandat ha i peppar och eventuella andra kryddor och den rivna löken.

Blanda sedan i bröd- och mjölkblandningen – och eventuellt ett ägg. Vår kokbok berättar att ägg gör färsen porös och lättare att steka. Arbeta ihop färsen, men bara tills allt är väl blandat annars kryper fettet ur köttet och köttbullarna blir torra.

Trilla, forma färsen, med händerna till jämna köttbullar. Välj den storlek du tycker bäst om. Skölj händerna med vatten då och då. Lägg köttbullarna på en bräda som sköljts med vatten. Bryn smöret i en stekpanna och lägg sedan i köttbullarna. Men lägg inte i för många åt gången. Skaka pannan så att de blir brynta runt om. Minska värmen och låt dem eftersteka utan lock i några minuter.

Gör en sås av stekskyn. När en omgång köttbullar är klara och tagits upp ur pannan häll lite vatten i stekpannan och häll sedan skyn i en kastrull. Smaksätt med till exempel soja och red den med vetemjöl eller potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Gör sås av 4 dl sky och 2 msk vetemjöl och till exempel soja.

Servera köttbullarna med kokt potatis, sås och grönsaker. Även kokt ris är gott till. Ett par av våra barn vill gärna ha stuvade makaroner.

källor:
SvT

4 comments for “Köttbullar skulle kunna vara Sveriges nationalrätt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *