Chinkali – en vanlig rätt i Georgien

Den 26 maj firar Georgien frihetsdagen som också högtidlighålls som landets nationaldag. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen.

Olika historiska regioner i Georgien är kända för sina respektive rätter: till exempel, Chinkali (köttklimpar) från östra Georgien, Chatjapuri, huvudsakligen från Imeretien, Megrelien och Adzjarien. Vid sidan av traditionella georgiska rätter har invandrare från Ryssland, Grekland och på senare tid Kina, fört med sig maträtter från andra länder. Det georgiska köket och vinet har utvecklats genom århundradena, med vissa inslag från varje århundrade. En av de vanligaste middagstraditionerna är Supra, eller ”georgiskt bord”, vilket också är ett sätt att socialisera sig med vänner och familj. Suprans ”toastmaster” kallas för Tamada. Han eller hon håller också de mest filosofiska skålarna, och ser till att alla har det trevligt.

Chinkali-Georgiska degknyten Foto: Magnus Manske

Chinkali-Georgiska degknyten
Foto: Magnus Manske

Ingredienser i fyllningen till 4-6 personer (cirka 35 knyten):

500 g köttfärs av lamm och/eller nötkött
3 gula lökar
vitlök
nymalen svartpeppar
salt
1 dl kallt vatten
persilja och eller koriander

Riv löken med rivjärn. Pressa vitlöken, hacka örterna och blanda ihop allt i en bunke.

Degen

3 dl vatten
1 ägg
2 tsk salt
ca 6 dl mjöl

Vispa samman vatten, ägg och salt. Använd så mycket mjöl att det blir en smidig och fast deg. Knåda väl, i tre omgångar med tio minuters mellanrum.
Gör så här:

  1. Koka upp en stor kastrull med vatten och lite salt. Dela degen i två delar, kavla ut i 1-2 millimetertjocka skivor. Använd en stor mugg och stansa ut rundlar med 10-12 cm i diameter.
  2. Lägg en klick kött, stor som en pingisboll, i mitten av degskivan. Vecka kanterna mot mitten och tryck ihop. De ska se ut som en penningpungar.
  3. Chinkalin ska sjuda, inte koka, i vattnet i ungefär 10 minuter. När de börjar bli klara flyter de upp mot ytan. Kokningstid ändras beroende på hur stora du gör dem men räkna med ca 10-15 minuter.
  4. Servera knytena med nymald svartpeppar och en klick smör.

Källa till den inledande texten (ej receptet) Allt om Georgien.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Georgien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *