Mansaf – Jordaniens nationalrätt

I Mellanöstern har mycket mat sina rötter i traditionell beduinsk kokkonst. Så är det även med Jordaniens nationalrätt grytan mansaf som även är beduinernas paradrätt. Mansaf består traditionellt av välkryddat  get- eller fårkött kokt i en buljong av jäst torkad yoghurt (Jameed). Mansaf serveras i stora tallrikar med ett lager av beduinskt bröd (Shrak) i botten, ris, Jameed, och på toppen, stora bitar av kött. Rätten kan passa på Jordaniens nationaldag den 25 maj.

En ung beduin. Nästan 40 procent av jordanierna är beduiner. Foto: Nick Fraser

En ung beduin. Nästan 40 procent av jordanierna är beduiner.
Foto: Nick Fraser

Andra populära rätter i Jordanien är till exempel mahshis, fyllda rätter. Det kan vara grönsaker fyllda med kött och ris. I Mellanöstern är vinblad vanliga och de är även populära i Jordanien. Yakneh är en gryta gjord på en blandning av kött, lök, tomater och andra grönsaker. Musakhan är en rätt gjord på kyckling som tillagas i en sås av olivolja, lök och sumak vilket sedan bakas på bröd tillsammans med mer lök och sumak . Sumak är mörklila röda, små bär med en syrlig, fruktig smak som används i matlagning för sin syrlighet.

Meze, en mängd små förrätter och sallader, är också vanligt liksom olika sorters kebab.
Lamm är det vanligaste köttet, men nötkött är också populärt. Eftersom de flesta jordanierna är muslimer så äts inte fläskkött. Köttet grillas vanligen eller tillagas i grytor, det marineras även ofta för att absorbera smakerna och möra köttet.
Till efterrätt är färsk frukt vanligt. Man äter också baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung.

Sajten Etnomat Världens mat till din dörr  berättar att mansaf är enkel, smakrik  och passar utmärkt både till vardags och fest. Namnet kommer från uttrycket ”stor bricka” eller ”stort fat”. Rätten är även vanlig i Palestina och i mindre utsträckning i delar av Irak, Syrien och Saudiarabien.

Varianter
Städerna Al Karak, As-Salt och Hebron och områdena runt dem är kända för att göra den bästa mansaf i Jordanien och Västbanken.  Det finns även varianter som fiskmansaf i söder runt hamnstaden Aqaba. En urban, mindre ceremoniell variant av mansaf utan torkad yoghurt kallas shakreyyeh. Den tillagas med fjäderfä i stället för lamm och är vanlig i norra Jordanien.

På den sajten etnomat hittade vi även detta recept:

Mansaf, arabisk lammgryta. Foto från Wikipedia

Mansaf, arabisk lammgryta.
Foto från Wikipedia

Ingredienser för 4 portioner:
• 500 g lamm
• 4 msk Olivolja
• 2 dl vatten
• 2 dl matlagningsyoghurt
• 5 dl bulgur eller ris
• 1 st Gul lök
• 0,5 g saffran
• 2 tsk gurkmeja
• 2 tsk spiskummin
• 4 st tunnbröd, helst arabiska tunnbröd (khubz, lavash)
• 2 msk russin
• 2 msk pistagenötter
• 2 msk sötmandel
• 2 msk hasselnötter
• Mynta
• salt och peppar efter egen smak

Gör så här:
1. Skär lammköttet i mindre bitar. Bryn köttet i olja. Salta och peppra. Blanda vatten och yoghurt i en kastrull och koka upp. Tillsätt lammköttet och låt sjuda i cirka 20-30 min. Häll av vätskan från lammgrytan i en bunke och spara den till sås vid sidan om.

2. Skölj bulguren noga. Koka efter paketets instruktioner. Häll därefter av vattnet. Hacka löken. Hetta upp olja och lägg i lök samt den färdigkokta bulguren. Blanda saffran, spiskummin och gurkmeja i 2 msk vatten och rör ner i bulgur med hjälp av en gaffel.

3. Hacka mynta. Lägg bröden på ett stort djupt fat och häll bulgur ovanpå. Gör en grop i mitten av bulgur för lammköttet. Toppa med mandel, nötter och russin och avsluta med myntan. Skeda gärna över lite av såsen.

Rätten äts traditionellt av alla från en stor tallrik. Beduiner och på landsbygden samlas man stående runt fatet med vänster hand bakom ryggen och äter med den högra handen istället för med bestick.

Källor:
http://www.foodetc.se/jordanien.php
http://www.aqaba.jo/sv/wadi-rum/bedouins
http://etnomat.se
http://www.recepthjalpen.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *