Dagen Australien ber om ursäkt

Aboriginer Foto: http://australien-nyazeeland.se/2010/11/19/australiens-urbefolkning/

Aboriginer
Foto: http://australien-nyazeeland.se/2010/11/19/australiens-urbefolkning/

På ”The National Sorry Day” den 26 maj uppmärksammas Australiens urbefolkning Aboriginerna och de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. Denna dag är sedan den infördes 1998 helgdag i Australien.

Genom att göra den 26 maj till helgdag hålls minnet av de illdåd urbefolkningen utsatts för vid liv. Minneshögtiden påminner politiker, tjänstemän och allmänhet om bland annat de övergrepp som begicks mot föräldrar och barn då barnen separerades från sina föräldrar för att omplaceras i så kallade civiliserade hem, det vill säga hos vita familjer.

Torres sund Foto: Aaker

Torres sund
Foto: Aaker

Mellan 1869 och 1969 ställdes aboriginska barn och torresundöbors* barn som oftast hade ett blandat påbrå under statens förmyndarskap. Barnen var vitare i huden och mödrarna hade ofta utsatts för våldtäkt av vita män. De australiska myndigheterna och kyrkomissionerna tog ifrån familjen deras rättigheter vilket oftast ledde till att barn togs från familjen och fördes till läger, barnhem och andra institutioner. Dessa barn brukar kallas för ”den stulna generationen”.

En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova. Pavlova är en tårtliknande efterrätt av maräng vars upphovsland är oklart. Australien och Nya Zeeland gör båda anspråk på rätten och båda länderna anser den som sin nationalrätt. Under 1920-talet turnerade ballerinan Anna Pavlova i Australien och Nya Zeeland varpå tårtan uppfanns till hennes ära. Här är receptet på Pavlova.

 

* Torressundöborna är urinvånare i Torres sund som är en del av Queensland, Australien. De är melanesier som är kulturellt besläktade med Papua Nya Guineas kustfolk. De anses vara åtskilda från resten av Australiens urbefolkning och brukar nämnas åtskilt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *