25 maj är Jordaniens dag!

Under många år ingick det som nu är Jordanien i det Osmanska riket. Vid slutet av första världskriget tilldelades ett stort stycke av vad som idag är Jordanien, Israel, Västbanken och Gazaremsan till Storbritannien som ett mandatområde från Nationernas förbund. Den 22 maj 1946 och den 25 maj blev området en självständig stat.

Bördiga halvmånen kallas det området som sträcker sig från Iraks floddalar till Medelhavet under förhistorisk tid. Runt Jordanfloden bosatte sig semitiska stammar. Därefter invaderades detta område av en lång rad folkgrupper och erövrare: hettiter, egyptier, israeliter, assyrier, babylonier, perser, greker, romare, araber, de kristna korstågen, mameluker, Osmanska riket och slutligen britter.

Vid första världskriget ingick området i det Osmanska riket. Under kriget delade Storbritannien och Frankrike upp området sinsemellan genom det så kallade Sykes-Picot-avtalet. Jordaniens nuvarande gränser grundar alltså sig på det brittiska mandatet Transjordanien från 1921. Detta mandat upphörde 1945 och det hashemitiska kungadömet Jordanien utropades den 25 maj 1946.

250px-Skattkammaren

Staden Petra känt område i Jordanien. Wikipedia

Den ursprungliga jordanska befolkningen är främst beduiner. Men under åren har det förändrats, framför allt beroende på konflikter i området. Mer än hälften av invånarna i dag är till ursprunget palestinier. De flesta av dem kom till Jordanien i samband med krigen mot Israel 1948-49 och 1967 och Kuwaitkrisen 1990-1991. Efter Irak-kriget 2003 kom stora irakiska flyktingströmmar till Jordanien. Inbördeskriget i Syrien har nu lett till en förnyad flyktingkris vilket innebär ytterligare börda för ett land som redan har begränsade resurser, inte minst när det gäller energi och vatten.

Enligt FN är landet det arabland som har bäst mänskliga rättigheter, även om hedersmord, tortyr och ojusta rättegångar också är vanliga. Det officiella språket i Jordanien är arabiska, men många talar engelska framförallt utbildade jordanier.

Staden Petra är en av de mest kända platserna i Jordanien. Petra upptogs på Unescos världsarvslista 1985 och den 7 juli 2007 blev den utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.

Vill du läsa mer om Jordanien, gå till denna sida på Utrikespolitiska institutets Landguiden: https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/jordanien/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *