Eid al-fitr avslutar Ramadan

Eid al-fitr är högtiden som avslutar Ramadan, den muslimska fastemånaden. Högtiden kallas ofta kort för eid, vilket betyder ”en återkommande lycka eller festglädje”. Firandet pågår i upp till fyra dagar, den första dagen är viktigast.

Eid al-fitr firas av alla muslimer även de som inte är aktivt troende, det vill säga de har samma förhållningssätt som de kristna som firar jul och påsk, de firar utan att tänka på att det är en religiös högtid. När man firar Eid tar man på sig nya och fina kläder. Man passar på att besöka sina vänner och släktingar.  Vid möte gratulerar man varandra med orden ”Eid Mubarak!” , vilket betyder välsignad Eid.

250px-Sultan_Ahmed_Mosque_mahya3

Eid är både en privat och offentlig högtid. Dessa dagar lagar man extra god mat och bjuder hem varandra på festmåltider. Det är extra speciellt för barn, eftersom de får presenter, nya kläder, pengar och gratulationer.

Aftonbladet frågade sina läsare hur de firade Eid och vad de åt.

En läsare svarade:

”Firar vi genom att ha en stor fest med mycket mat. Vi brukar baka helwa som är en sorts arabisk bakelse. Vi brukar ringa till familjen i Libanon och gratulerar dem.”

En annan skrev:

” Under Eid försöker vi i familjen träffas för att äta något gott. Det är mest sötsakerna som går åt eftersom gästerna kommer och går. Men med de närmsta familjemedlemmarna äter man en god middag, oftast lammstek med tillbehör.”

Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *