Högtider att uppmärksamma från 8 till 18 maj

I dag – den första fredagen efter 1:a maj – är det grillens dag. Kultursmakarna förmedlar drygt ett halvt dussin recept på grilltemat: Grillad regnbågslax och färsk sparris – avokado- och limesås , Sesammarinerade biffspett med smak av vitlök och ingefära, Masgouf – fisk grillad över öppen eld, Iraks nationalrätt,  Grillade majskolvar – för en lyckad amerikansk grillfest,  Grillad långarygg med kokos och lime,  Grillad savoykål med kapris och citron, Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad.

I morgon lördag fyller EU 70 år. Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Därför uppmärksammar vi Europadagen. Fem länder har nationaldag, det finns några matrelaterade dagar samt både religiösa och andra typer av dagar att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Kika gärna iVår kalender” och låt dig inspireras.

Första fredagen efter 1:a maj är de grillens dag – och det är i dag 8 maj. Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 8 maj
Mors dag i Sydkorea (föräldrarnas dag) *
– Grillens dag. Dagen instiftades av Grillfrämjandet och den infaller den första fredagen efter 1:a maj. Det finns gott om goda grillade rätter. Vi förmedlar recept på bland annat: Grillad regnbågslax och färsk sparris – avokado- och limesås , Sesammarinerade biffspett med smak av vitlök och ingefära, Masgouf – fisk grillad över öppen eld, Iraks nationalrätt,  Grillade majskolvar – för en lyckad amerikansk grillfest,  Grillad långarygg med kokos och lime,  Grillad savoykål med kapris och citron, Grillad kibbeh med gurk och yoghurt-sallad


Lördag 9 maj
Europadagen* – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Fira dagen med Mikaels mustiga kycklinggryta.
– Linderödsgrisens dag*
– Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Här förmedlar vi Fairtrade-ambassadören Mattias Kristianssons recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik dagen till ära. Dagen firas andra lördagen i maj.
Världsdagen för flyttfåglar (UNEP – FN:s miljöprogram). Dagen firas andra lördagen i maj – samt andra lördagen i oktober.
– Tunnbrödets dag – Tunnbrödskulturen har månghundraåriga rötter i Sverige. Dagen är instiftad av Tunnbrödsakademin och infaller den andra lördagen i maj.


Söndag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen. Läs mer om ögruppens mattradition och laga Kyckling med ananas och kokos.
Mors dag i El Salvador, Mexiko, Guatemala*.
Mors dag i ett åttiotal länder: Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgien, Belize, Bermuda, Bonaire, Botswana, Brasilien, Brunei, Filippinerna, Kanada, Kambodja, Chile, Colombia, Kuba, Curaçao, Cypern, Danmark, Dominica, Ecuador, Estland, Etiopien, Fiji, Finland, Ghana, Grekland, Grenada, Guyana, Honduras, Hong Kong, Island, Indien, Italien, Jamaica, Japan, Kenya, Kina, Lettland, Liberia, Liechtenstein, Macau, Malaysia, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Puerto Rico, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Samoa, Singapore, Saint Martin, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Surinam, Schweiz, Taiwan, Tanzania, Tjeckien, Tonga, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ukraina, USA, Uruguay, Vietnam, Venezuela, Zambia, Zimbabwe, Österrike. Dessa länder firar Mors dag den andra söndagen i maj.
– Nuzul al-Qur´an (sunnimuslimer). Detta är dagen då Koranen uppenbarades. Börjar högtidlighållas vid solnedgången.


Måndag 11 maj
Chokladbollens dag* Recept på fyra ytterligare varianter av chokladbollar
– Adoptionsdagen, Single Mom´s Day, Sydkorea* – Sedan Koreakrigets slut 1953 har närmare 200 000 internationella adoptioner genomförts från landet. Cirka 10 000 svenskar är adopterade från Sydkorea. Dagen instiftades 2011 som ett stöd till ensamma mammor som även i dag kan vara stigmatiserade.


Tisdag 12 maj
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.  (Inleds i solnedgången dagen före)


Onsdag 13 maj
– Fátima*, katolsk pilgrimsfärd, Portugal. Miljontals pilgrimer besöker orten under sex månader fram till 13 oktober.
– Barnens dag* – Barnens dag firas på olika datum världen över. I Sverige firas dagen varje år på samma datum, den 13 maj. Dagen är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen. Barnens dag firas idag inte i någon större utsträckning men vi tycker att vi ska ta hand om och tänka på våra barn och rekommenderar därför att vi firar dagen lite extra. Barnens dag arrangerades för första gången den 13 maj 1905 i Stockholm.
– Gamla vänners dag. Infaller andra onsdagen i maj.


Torsdag 14 maj
Israels självständighetsdag* – I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina. Israels nationalrätt lär vara falafel.
– Teckenspråkets dag* Dagen instiftades för att öka medvetenheten teckenspråket, göra det mer synligt och visa varför det är så viktigt att få information på modersmålet.
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien.


Fredag 15 maj
Paraguays nationaldag* – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag. Komplettera måltiden med en Ensalada de porotos (bönsallad).
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
Kardemummabullens dag* – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.


Lördag 16 maj
– World Whisky Day – dagen för ”livets vatten” infaller tredje lördagen i maj.


Söndag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan. I Norge har römmegröt med spekemat en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17 maj är den en självklarhet.
– Internationella dagen mot homo-, bi- och transfobi, IDAHOT*. Dagen grundades av fransmannen Louis-Georges Tin 2004. Han valde datumet som påminnelse om att Världshälsoorganisationen (WHO) fram till 17 maj år 1990, klassificerade homosexualitet som psykisk sjukdom. Regnbågsflagga står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året. En Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passar denna dag.


Måndag 18 maj
Somaliland Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991. Den 18 maj firar somalierna att det i år är 26 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *