Fira EU:s födelsedag, Europadagen 9 maj, med Mikaels kycklinggryta. Den är mustig med smaker som stannar kvar i munhålan precis som det bästa årgångsvinet.
4-6 personer
1,5 kg kyckling
2 hg rökt sidfläsk
1 gul lök
4 morötter
1 hg spetskål
15 champinjoner
380 g färdigkokta linser
4 vitlöksklyftor
1 tärning kycklingbuljong
1 msk torkad timjan
1 tsk chiliflingor
4 msk tomatpuré
salt och peppar
3 msk olivolja
1 kruka färsk persilja
Gör så här:
- Stycka kycklingen, salta och peppra, och stek den i en panna i olja så den får stekyta.
- Fräs gul lök, vitlök och morötter i låg värme i olivolja.
- Stek det rökta sidfläsket så det får stekyta.
- Lägg den frästa löken och morötterna och det stekta sidfläsket i en stor gryta.
- Lägg kycklingen i grytan.
- Skiva champinjonerna och stek dem lätt i olja i samma panna som du stekte kycklingen i.
- Lägg champinjonerna i grytan.
- Koka ur pannan med 2 dl vatten och häll vätskan i grytan.
- Häll i 5 dl vatten tillsammans med 1 tärning kycklingbuljong.
- Hälls i tomatpurén i grytan.
- Krydda med chili och timjan.
- Koka upp grytan, häll i linser och spetskål. Låt i koka 60 minuter.
- Klipp i färsk persilja innan serveringen.
Servera med bulgur eller ris.