Fairtrade-Brownie dagen till ära

Den andra lördagen i maj är det Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Som stolt Fairtrade-ambassadör bjuder bloggare och bakskribent Mattias Kristiansson på en brownie lika vacker som ljuv musik. Den passar väl bra att baka en dag som denna!? Det är en smaskig brownie, innehållandes fem olika Fairtrade-märkta ingredienser.

Läs mer om Fairtrade här och om Mattias Kristiansson och bakemyday här.
Här förmedlar vi hans recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik (6 bitar)

Mattias Kristianssons Fairtradebrownie

Mattias Kristianssons Fairtradebrownie

Ingredienser:
50 g smör
100 g mörk choklad, Fairtrade från Anthon Berg
1 dl ljust muscovadosocker, Fairtrade från Dansukker
1 tsk vaniljsocker, Fairtrade från Dansukker
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 dl nötter, grovhackade

Frosting
Dark Chocolate Spread, Faitrade från Essential

Dekoration
mall med noter, finns längst ner i inlägget på Mattias Kristianssons blogg
50 g mörk choklad, Faitrade från Anthon Berg
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg en remsa bakplåtspapper i botten av en avlång sockerkaks/bröd-form.
Hacka den mörka chokladen fint. Smält smöret i en kastrull och ta sedan kastrullen från plattan. Häll ner den hackade chokladen och låt smälta. Blanda ner ljust muscovadosocker och vaniljsocker. Rör nu ner ägget och sedan mjölet. Avsluta med att vända ner de hackade nötterna. Häll ner smeten i formen och grädda i 20-25 minuter. Håll koll, den ska absolut inte bli torr utan fantastiskt kleggig och browniegosig. Ta ut och låt svalna helt.
Bred ett lager med Dark Chocolate Spread över brownien. Om krämen känns för fast är det bara att värma den försiktigt i micron så att den blir mjukare. Ställ in brownien i kylen under tiden som du gör dekorationen.

Nu till dekorationen som självklart är valfri (brownien är galet god som den är). Börja med att skriva ut mallen med noter längst ner i det här inlägget, eller rita egna. Lägg en bit bakplåtspapper eller smörpapper över mallen.
Hacka den mörka chokladen fint och smält försiktigt i micron. Låt svalna så att chokladen blir tjockare och mer trögflytande i konsistensen. Fyll sedan en spritspåse försedd med en smal tyll (eller gör en spritspåse med hjälp av en bit bakplåtspapper) och spritsa längs mallen.

Ställ in pappret med chokladnoterna i frysen så att chokladen stelnar.
Sikta florsocker över brownien och lyft sedan över dina nu stelnade noter. Voila! Klar!

Fairtrademärkta produkter Foto: Linus Hallgren

Fairtrademärkta produkter
Foto: Linus Hallgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *