Vesak – den heligaste buddhistiska högtiden

Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Den firas i samband med den första fullmånen i maj. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen.

Buddhas födelsedag firas i Seoul. Foto från Wikipedia

Buddhas födelsedag firas i Seoul.
Foto från Wikipedia

Ingen vet med säkerhet när de enskilda händelserna i Buddhas liv inträffade. Det är ju ungefär 2500 år sedan. Men traditionen säger att det var under den första fullmånen i maj månad det år Siddharta Gautama fyllde 35 år som han uppnådde upplysning. Efter det kallades han för Gautama Buddha, eller bara Buddhan (den upplyste).

Vid 80 års ålder dog Gautama – även det under den första fullmånen i maj månad.
Därför firas Vesak vid den första fullmånen i månaden Vesakha – det vill säga oftast i maj.  Det är främst Theravadabuddhistiska länder som firar Buddhas födelse, upplysning och död på samma dag – Vesak. Exempel på dessa länder är Nepal, Singapore, Vietnam, Thailand, Kambodja, Malaysia, Sri Lanka, Burma, Indonesien, Pakistan och Indien. Vesak kallas även Visakah Puja i Indien, Wesak i Sri Lanka och Buddha Purnima i Thailand.

I Japan och andra Mahayannabuddhistiska länder firas dagarna vid tre olika tillfällen. I en del länder infaller födelsedagen den 8 april, upplysningen den 8 december och dödsdagen den 15 februari. Buddhas födelsedag kan även firas i maj.
Hur Vesak firas varierar från kultur till kultur. En viktig ceremoni är att tvätta en staty av barnet Buddha. Det kan göras genom att hälla väldoftande te över en staty av Buddha som baby för att symbolisera den nyfödde Buddhas första bad.

Staty av Buddha som baby. Foto från Wikipedia

Staty av Buddha som baby.
Foto från Wikipedia

Baby-Buddha avbildas ofta stående med höger hand som

Buddha som barn-staty vid Lumbini - Buddhas födelseort. Foto från Wikicommons

Buddha som barn-staty vid Lumbini – Buddhas födelseort.
Foto från Wikicommons

pekar uppåt och vänster hand som pekar nedåt. Det är en symbol för att han skulle förena himmel och jord.

Ofta pyntar man med lampor, vilket är en symbol för att Buddha förde ljus till världen samt mycket färg, glädje, dans och sång. De flesta klär sig i vitt. Hus och gator städas och dekoreras med buddhistiska flaggor och blommor. Vesakkort med bilder på händelser från Buddhas liv skickas till varandra. Lekmän besöker tempel och kloster och deltar i meditation som pågår hela natten. Det är också vanligt att lekmän tar med sig mat till tempel och kloster som gåva till munkarna.

I Thailand firar buddisterna Vesak genom att släppa mängder av burfåglar fria och genom att utföra religiösa riter i templen.
I Singapore donerar troende pengar till templet Sakya Muni Buddha Gaya. I utbyte får de en bit bladguld som de placerar på en liten Buddhastaty. Vid dagens slut är statyn täckt med ett nytt lager glänsande guld.
Stora, festliga och glada parader hålls och barnen uppvaktar sina föräldrar med blommor. Människor ger gåvor till behövande eller lämnar blod på sjukhus.

Vesak, Buddhadagen, firas i Jetevanakloster i Uttar Pradesh. Foto från Wikipedia

Vesak, Buddhadagen, firas i Jetevanakloster i Uttar Pradesh.
Foto från Wikipedia

I USA har Vesak blivit ett tillfälle för en gemensam fest som förenar olika buddhistiska traditioner och skolor, asiatiska och icke-asiatiska, invandrare och konverterade, Theravadin och Mahayana.

Vid Vesak bekräftar buddhister även de fem levnadsdisciplinerna för lekmän:
– jag tar jag tar avstånd från att döda
– jag tar jag tar avstånd från att stjäla
– jag tar avstånd från att missbruka sexualiteten (att vara otrogen)
– jag tar avstånd från att ljuga
– jag tar avstånd från att använda droger och alkohol

Det är vegetarisk mat som gäller när Vesak firas. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som  erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.

Det finns omkring 500 miljoner buddhister i världen idag, vilket innebär att ungefär var åttonde människa är buddhist. De flesta buddhister lever i Asien, världens största världsdel

 

Källor:
http://www.ur.se/mb/pdf/handledningar/11223_Varldens_26_Buddhas.pdf
http://www.puretravel.com/blog/2009/05/11/how-to-celebrate-buddha%E2%80%99s-birthday/
http://www.sunstar.com.ph/bacolod/lifestyle/2014/04/26/buddha-s-birthday-339927
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vesak
http://www.stockholmsbuddhistcenter.se/Buddhism/hoegtider.html

 

2 comments for “Vesak – den heligaste buddhistiska högtiden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *