Maha Shivaratri firas med vaka natten lång

Maha Shivaratri – Shivas natt – firas av hinduer på den tredje dagen i månaden Mâsi. Enligt den gregorianska kalendern blir det på våren, någon gång i februari mars. Det är en viktig högtid för de som dyrkar guden Shiva, som är den tredje gudomligheten i den hinduiska treenigheten. Maha Shivaratri firas genom att meditera, sjunga heliga sånger och puja – det vill säga be böner – och vaka hela natten. Att fasta hör också till.

Maha Shivaratri firas natten lång

Maha Shivaratri firas natten lång

Shiva är en populär gud som symboliserar både det onda och det goda i människan. Han är herre över både liv och död och är både en förstörande och en skapande gud. En vanlig symbol för Shiva är lingam, en fruktbarhetssymbol som föreställer det manliga könsorganet. Ofta gestaltas han som en dansande gud med fyra armar.
Han dyrkas ofta av den som väljer försakelsens väg, det vill säga den som väljer att lämna ett bekvämt liv för att leva ett liv i askes – sträng avhållsamhet.

Detta är en version av en gammal legend som berättar om ursprunget till Maha Shivaratri. För länge sedan var Gurudruha (en skogens invånare) i skogen för att jaga. När natten föll hade han ännu inte sett det minsta villebråd. Han klättrade då upp i ett biliträd vid stranden av en sjö. Senare under natten kom en hind för att dricka. Gurudruha siktade och sköt iväg en pil. Utan att märka det föll några blad från trädet och några droppar från hans vattenpåse på en lingam som fanns där.
Hinden bönföll Gurudruha att få överlämna sina små till sin make, och lovade att sedan komma tillbaka till jägaren. Denne tvekade mycket – innan han till slut accepterade.

Han väntade länge och tålmodigt på att hon skulle komma tillbaka samtidigt som han plockade blad från trädet och lät dem falla till marken. De föll på lingamen som var under trädet. Detta pågick hela natten. När hinden kom tillbaka i gryningen hade hon hela sin familj med sig. Hon sa till jägaren att om han ville döda henne måste han göra samma sak med hennes make och ungar. Jägaren satte en pil till sin båge, lät ytterligare några blad falla på lingamen. Men den puja (hinduisk bön eller gudstjänst) han utan att veta om det hade utfört, samt hans egna andliga meriter, gjorde att synden jagades från hans själ och renade den. Han kunde inte döda hinden och dess familj. Då uppenbarade sig guden Shiva för honom och välsignade honom.

Alltsedan den dagen har Maha Shivaratri firats med fasta och vaka hela natten. Hinduer utför puja med bili-blad och mjölk och ber till Shiva natten igenom.

Girnarberget Foto: Sachinvenga

Girnarberget
Foto: Sachinvenga

Vid Girnarberget samlas många troende och visa. Kvinnor är särskilt hängivna i sitt firande. De gifta kvinnorna ber för sina män och söner och de unga ber för att få en perfekt make, en som liknar Shiva.
Hinduismen är en mycket gammal religion med över 700 miljoner anhängare varav de flesta finns i Indien. Hinduismen har ingen grundare och är inte någon strikt religion. Under tusentals år har den långsamt vuxit fram och är en blandning av traditioner från olika folkslag.

I de flesta hinduiska hem börjar dagen med en puja, som den hinduiska bönen eller gudstjänsten kallas. Hinduerna går upp tidigt, tvättar och putsar gudabilder, tänder rökelse, offrar frukt och blommor samt mediterar och ber. Puja sker tre gånger per dag och kan göras hemma eller i templet. En puja kan utföras individuellt av vem som helst i familjen. Till templet går man bara om man har en mycket speciell sak att be för.

För de som inte vill fasta förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.

Källor:
http://www.indereunion.net/actu/msratri/msratri.htm
http://www.mimersbrunn.se/Hinduismen_7513.htm
http://www.mimersbrunn.se/Hinduism_4049.htm
http://www.indien.nu/allt_om_indien/hogtider/Maha_Shiv_Ratri
http://kids.baps.org/thingstoknow/festival/13.htm

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *