Geléhallon går att göra själv hemma

Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. De har till och med en egen dag. Den 15 februari är det geléhallonens dag.

Så vidare nyttiga är de kanske inte – men ganska goda! Och de går att göra själv hemma. Det här receptet hittade vi på kokaihop.se. DSCN0815

Till 50 stycken behövs:
10 st gelatinblad
200 g frysta hallon
1 dl socker
50 gram glukos/vit sirap

Tillbehör:
Hjärtformar
Strösocker
Citronsyra
Neutral olja

Gör så här
1. Tina, mixa hallonen med en stavmixer och passera genom en sil. Mät upp mängden och tillsätt vatten tills det blir 250 gram.
2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda glukos/sirap, socker och hallonpuré i en tjockbottnad gryta. Koka upp tills sockret löst sig, pensla grytkanten med lite kallt vatten så att sockret som fastnat försvinner. Krama ur gelatinbladen och smält i gelén.
3. Olja godisformarna eller mjuka isbitsformar, vänta tills gelén kommer under 70 grader, fyll formarna och låt stelna i kylskåp.
4. Sen måste du bestämma dig, om du vill ha blanka fina hjärtan (genom att använda lite lite olja) eller läckert söta sockerhjärtan. Om du vill kan du blanda sockret med en nypa citronsyra och då får du lätt syrliga godisar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *