Thukpa – nepalesisk grönsakssoppa

Thupka
Foto: Rajivkilanashrestha

Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta. Denna hinduiska festival firas före vårens ankomst och är en stor helgdag, framför allt i Indien och Nepal, och en högtidlig påminnelse om att övervinna mörker och okunnighet. För att fira denna dag förmedlar vi tre recept; Dal Bhat, Thukpa och Momos.

Thukpa kan lagas på många sätt, men innehåller oftast olja, vitlök, kryddor, nudlar, grönsaker och färska örter. Det finns många recept på Thukpa med kyckling, men här förmedlar vi ett vegetariskt recept.

4 personer:
250 gram nudlar
4 msk rapsolja
4 klyftor hackade vitlöksklyftor
2 tsk malen koriander
1 tsk malen
1 tsk gurkmeja
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk chilipulver
1 msk hackad färsk ingefära
1 stor lök delad i fyra klyftor
1 stor morot skuren i strimlor
150 gr champinjoner skurna i strimlor
Salt
2 påsar babyspenat (à 65 g)
Färsk hackad koriander
4 salladslökar

Gör så här:

  1. Koka nudlarna al dente. Häll av vattnet och spola av nudlarna med kallt vatten. Tillsätt lite olja, rör om och sätt nudlarna åt sidan.
  2. Hetta upp en tjockbottnad gryta, tillsätt olja och hackad vitlök och bryn den i 20 sekunder.
  3. Tillsätt kryddor och bryn i ytterligare 30 sekunder.
  4. Tillsätt hackad ingefära, klyftad lök, strimlad morot, strimlade champinjoner och 1 tsk salt.
  5. Rör om och bryn i 10 minuter.
  6. Tilsätt 1,5 liter kokande vatten.
  7. Lägg på locket och koka alltsammans i 10 minuter. Nu bör morötterna vara mjuka.
  8. Tillsätt spenat, hackad koriander, salladslök, nudlar och ytterligare 1 tsk salt. Blanda och låt koka 30 sekunder. Ta av grytan direkt och servera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *