Högtider att uppmärksamma från 14 till 24 juni

De kommande tio dagarna uppmärksammar vi högtider och dagar av det seriösare slaget, som Världsdagen för flyktingar – antalet flyktingar är rekordstort omkring 68 miljoner människor. Organisationen The International Rescue Committee frågade för några år sedan sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här. Men vi uppmärksammar även lättsammare högtider, som internationella picknickdagen. Tänk om alla kunde få leva i fred och frihet ändå. Vi ser också att fem länder har nationaldag. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

Den 20 juni är det Världsdagen för flyktingar (FN). Detta är en flygbild över flyktinglägret Za´atri i Jordanien för flyktingar från Syrien. Bilden togs den 18 juli 2013 av USA:s utrikesdepartement.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Lördag 15 juni


Söndag 16 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade. (se även 9 juni)
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Måndag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.

 


Tisdag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.

 


Onsdag 19 juni
– Fars dag (Chile)

 


Torsdag 20 juni
Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan. Organisationen The International Rescue Committee har frågat sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa.
– Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda.
– Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer), sammanfaller med vintersolståndet på södra halvklotet.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
– Världshumanistdagen (humanisterna)


Lördag 22 juni
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet.
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– San Juan (Bolivia, Spanien)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.
– Juhannus – midsommar (Finland)


Måndag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *