Fest i sakristian när helgonet i Italien firas

santampelio3

Relikerna efter skyddshelgonet Sant’ Ampelio bärs i procession genom Bordighera Foto: Maurizio Latella

I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring.

Sant’ Ampelio lär ha varit en eremit som kom till Ligurien från det antika Egypten cirka 400 år före Kristus.

– Man tror att det var han som förde med sig dadlar från palmer som sedan självsådde sig och är anledningen till det stora bestånd palmer som finns här idag, säger Anki Nordén Latella, som driver en B&B i Bordighera sedan över tio år.

Anki Nordén Latella

Anki Nordén Latella tittar ut från Casa Albertieri Foto: Henrik Moberger

– Bärarna av Sant’ Ampelios reliker, iförda den traditionsenliga fiskarkostymen gungar fram genom staden med vad som ska föreställa helgonet och processionen avslutas med en öppen Santamessa vid havet. När man väl har återbördat de heliga relikerna till kyrkan Santa Maria Maddalena blir det fest i sakristian med prästerna och biskopen. Om allt går bra åker nattvardsvinet fram och man skålar för att ingen snubblat och att helgonet fortfarande är intakt.

Palmvandring med löptävling uppför
I anslutning till palmvandringen utgår en löptävling från Bordighera upp från kusten och genom de tre bergsbyarna Sasso, Vallebona och Borghetto. När startskottet går drar snabbt de tävlingssugna löparna iväg. Efter kommer flanörer och barnfamiljer som vill ta det lugnt och ser firandet mer som en söndagsutflykt. Längs vägen serveras tilltugg som pizza, focaccia, vin och dryck och väl i mål bjuds alla på en tallrik pasta. Leden är 10 km lång och går upp till 300 m över havet.

vandring2

Vandring ovanför Bordighera Foto: Maurizio Latella

Vandringen går via Il Beodo, en stig som följer den antika vattenleden från romartiden. Den börjar där gamla stan slutar och ringlar sig in mellan odlingslotter och palmer. På bara några minuter ändrar omgivningen karaktär och plötsligt går vandringsleden långt ute på landet fast det bara är några minuter ner till den väl trafikerade via Aurelia, kustvägen som leder hela vägen ända ner till Rom.

Vandringspaus med ansjovispizza och vin
Bakom kapellet Madonna della Neve, ungefär en timme från start, ligger första rastplatsen. Där bjuder byns byalag på ansjovispizzan, Sardenaira, och olivoljedrypande salt mjuk focaccia. Sedan häller bjuds generöst på vin i plastmuggar för att vandrarna ska få släcka törsten. Det är välbehövligt att få vila en stund i skuggan efter rätt så brant stigning upp och den ljumma jodrika medelhavsvinden torkar bort de sista svettpärlorna i pannan på vandrarna. Runt 3 timmar senare går vandrarna i mål i La Marcia delle Palme!

Casa Albertieri

Casa Albertieri är en familjär B&B som ligger i Bordigheras äldsta stadsdel Foto: Maurizio Latella

En sångstund på Colla Bellas höjd
Bordighera ligger utmed italienska Rivieran och nås på ungefär en timme med bil eller tåg från Nice. Där bor Anki Nordén Latella och där ligger hennes Casa Albertieri B&B.

Den som vill tillbringa en ”Slowhelg” här kan se fram emot en njutningsfylld helg med lugna aktiviteter och massor av god traditonellt lagad mat på familjedrivna restauranger.

Ibland kan det hända att sånghäftet åker fram under en vandring till Colla Bellas höjd. Här är början av ”Fritiof i Arkadien” som Evert Taube skrev 1938:

”På Colla Bellas höjd där geten skuttar
och glesa furor skugga ginst och sand,
där finns en grön oas, en äng som sluttar
ner mot en vindal och en palmklädd strand.”

Anki anordnar även vandringsresor i kombination med andra aktiviteter som matlagning, vinprovningar, yoga med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *