Israels nationalrätt – falafel på självständighetsdagen

Falafel sägs vara Israels nationalrätt. Falafeln fick ett stort genomslag redan hos de första judiska pionjärerna som kom till Palestina i slutet av 1800-talet. Kikärtsbullarna har även varit en viktig proteinkälla när det var köttransonering, eftersom de innehåller mycket protein. Rätten kan passa bra när Israel uppmärksammar självständighetsdagen den 14 maj.

Falafel från Mellanöstern. Foto från Wikipedia

Falafel från Mellanöstern.
Foto från Wikipedia

Det israeliska köket är en blandning av matvanor från Europa, Nordafrika och Mellanöstern. Restaurangerna blandar utländska matvanor till nya inhemska maträtter samtidigt som marknaderna säljer importerade produkter. Eftersom många av israelerna är judar lagas många maträtter enligt kosherregler.

Falafel sägs vara Israels nationalrätt och är mycket vanligt i Mellanöstern. Falafel är friterade bollar som för det mesta görs av kikärter, lök, färsk persilja eller koriander och kryddor. Ofta serveras rätten i pitabröd eller i ett tunnbröd som heter lavash. Mycket grönsaker, hummus och olika såser hör också till. Brödet kan bytas ut mot pommes frites eller ris. Falafel är vanlig på en mezetallrik och finns ofta som en av många smårätter i en buffé.

I Israel blev falafeln en omtyckt rätt redan hos de första judiska pionjärerna som kom till Palestina i slutet av 1800-talet. De kom från Europa, men ville slippa de europeiska mattraditionerna eftersom de uppfattades som borgerliga. Falafeln såg de som en lokal kulturrätt. När Israel förklarade sig självständigt 1948 och det blev strider i landet blev falafeln israelernas viktigaste proteinkälla eftersom kött var ransonerat. Falafeln blev en populär rätt såväl i armén som på restauranger, i gatukök och på flygbolaget El Als meny.

Falafel med grönsaker i pitabröd. Foto från Wikipedia

Falafel med grönsaker i pitabröd.
Foto från Wikipedia

 

Ingredienser för 4 portioner:
• 1 liter blötlagda, okokta kikärtor
• 1 citron
• 2 msk tahini (sesampasta)
• 1 gul lök
• 1-2 vitlökar
• 3/4 dl olivolja
• Färsk persilja och/eller koriander och mynta
• Spiskummin
• Salt och peppar

Gör så här:
Eftersom kikärtorna innehåller stärkelse som blir förstörd om de kokas, blötlägger man dem endast. Gärna upp till 24 timmar. Mixa kikärtorna och blanda ner övriga ingredienser. Krydda med salt, peppar, spiskummin, hackad persilja och/eller koriander och mynta. Forma till ”puckar” (tillplattade bollar) som är cirka 4 cm i diameter. Stek eller fritera i stekpanna på medelhög värme. Falafel går även bra att tillaga i ugn, 225°C i cirka 30 minuter.Servera gärna med pitabröd eller ett slags tunnbröd. Bulgur – gärna blandat med finrivna morötter – eller chiabatabröd är också gott liksom pommes frites eller ris. Servera även med mycket grönsaker och mycket sås.

Tips
Gör gärna en större sats, forma puckar och frys in.

Tips på några såser:
Yoghurtsås med tahini: Blanda 2 dl grekisk eller turkisk tjock matyoghurt med 1 ½ msk tahini, ½ dl färsk finhackad persilja, koriander eller mynta, 2 msk färskpressad limesaft eller citronjuice, salt och peppar samt ½ röd chili om du tycker om lite starkt. Smaka av med salt och peppar.

Chili vitlökssås: Basen här är också yoghurt, blanda i finhackad chili, pressad vitlök, salt och peppar.

Avokadoröra: Mosa avokado och blanda med färskpressad limesaft, salt och svartpeppar

Källor:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Israeliska_k%C3%B6ket
https://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Recept/Falafel
http://www.matkick.com/2013/09/falafel-lattlagat-spicy-nyttigt-och-gott.html
http://recept.mabra.com/falafel-med-vitloksyoghurt-och-bulgur/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Falafel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *