Kristen libanes blev bagare i Göteborg

Den 25 maj har Libanon en av två nationaldagar. Då uppmärksammar de frigörelsen från Israel år 2000. Den andra nationaldagen infaller den 22 november och uppmärksammar när det franska protektoratet tog slut 1943. Nasif Fadel, kristen libanes, berättar i boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” om sitt liv både i Libanon och nu i Sverige.

Nasif Fadel från Libanon driver bageri i Göteborg
Foto: Maja Kristin Nylander

Om Libanon kan vi på utrikespolitiska institutets sida Landguiden läsa: ”Ett stelbent politiskt system som drogs upp på 1920-talet under fransk förvaltning har förblivit Libanons gissel. Systemet gav mest makt åt de kristna maroniterna som drev en västvänlig politik, vilket irriterade muslimerna som vände sig mot den övriga arabvärlden. Motsättningarna ledde 1975 till inbördeskrig som berörde hela regionen och pågick ända till 1990. Sedan dess lever det natursköna landet vid Medelhavets östra kust under ett spänt lugn, som då och då avbryts av väpnat våld. Under de lugna perioderna liknar huvudstaden Beirut åter den mondäna nöjesmetropol staden en gång var.”

Där språket Jesus pratade talas
Nasif Fadel kom till Sverige på grund av inbördeskriget i Libanon. Han är kristen och hans släkt kommer från den gamla staden Ma´loula, där man pratar västarameiska, det språk som historiker menar att Jesus pratade.
Förr vallfärdade flera hundra tusen pilgrimsturister till den lilla staden i Qalamounbergen åtta mil från Damaskus. I dag är staden svårt märkt av det syriska kriget.

Munk i Libanon
I Libanon var Nasif Fadel munk, läste teologi och ville bli präst.
– Men efter ett tag kom jag fram till att jag inte kunde tänka mig att leva ett helt liv i celibat. Jag ville ha en familj, berättar Nasif i I boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” som Anna Cederberg Gerdrup journalist i Göteborg skrivit.

Ett år efter att Nasif lämnat klostret träffade han Rita – som han gifte sig med. Tillsammans lämnade de sitt land för ett liv utan krig. Prästen i klostret rådde honom att åka till Sverige, vilket han gjorde och fick asyl.

Numera driver han bageri i Göteborg. I boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” finns mer att läsa om hans historia.

Mat och kultur
Anna Cederberg Gerdrup skrev boken för att hon ville göra en positiv mat- och kulturresa genom Göteborg, från södra skärgården till Bergsjön i nordost.
– På min resa med elvans spårvagn har jag intervjuat göteborgare med olika kulturella bakgrunder om deras liv och mattraditioner. Vi har lagat mat och ätit tillsammans, berättar Anna Cederberg Gerdrup. Läs mer om henne och boken här.

Här förmedlar vi några libanesiska recept på himmelskt goda röror från boken. Rätterna kan passa för att uppmärksamma Libanons nationaldagar 25 maj och 22 november. De äts med fördel med libanesiskt tunnbröd, som bland annat bakas på Nasif Fadels bageri Libabröd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *