Himmelskt goda libanesiska röror

Den 25 maj och den 22 november har Libanon nationaldag. Nasif Fadel, kristen libanes, berättar i boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön” om sitt liv både i Libanon och nu i Sverige. Läs mer om honom här. Anna Cederberg Gerdrup skrev boken för att hon ville göra en positiv mat- och kulturresa genom Göteborg, Läs mer om henne och boken här.

Här förmedlar vi några libanesiska recept på himmelskt goda röror från boken. Rätterna kan passa för att uppmärksamma Libanons nationaldagar. Rörorna äts med fördel med libanesiskt tunnbröd, som bland annat bakas på Nasif Fadels bageri Libabröd.

Goda libanesiska röror med Nasif Fadels bröd
Foto: Maja Kristin Nylander

Mhamara
En libanesisk paprikaröra som är ett gott tillbehör till bröd och många olika maträtter.

Ingredienser:
2 röda paprikor, rostade och skalade
1 dl rostade valnötskärnor
1 ½ dl brödsmulor från färskt bröd
2 tsk granatäpplesirap
2 vitlöksklyftor
1 tsk chiliflingor (t ex Aleppopeppar)
2 msk citronsaft
1 tsk paprikapulver
½ tsk spiskummin (valfritt)
1 tsk salt
1/4 tsk peppar
4 matskedar olivolja

Gör så här:
Mixa paprikorna och valnötterna med en mixer tills konsistensen är jämn. De övriga ingredienserna, förutom olivoljan, tillsätts under fortsatt mixning.
Tillsätt sedan, med mixern i gång, olivoljan droppvis tills den är uppblandad med den övriga röran.

Baba ganoush
En röra gjord på auberginer. Rätten förekommer över hela Mellanöstern i olika variationer.

Ingredienser:
3 auberginer
1 dl olivolja
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 msk hackad persilja
1 tsk spiskummin
1 msk tahini
saften av 1 citron
salt och peppar efter smak
persiljekvistar till garnering

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela auberginerna på längden och lägg dem på ugnsplåt med skalet neråt. Ringla sedan över hälften av olivoljan. Grilla dem i ugnen tills de har blivit mjuka i cirka 30 minuter. Hacka under tiden vitlök, chilipeppar och persilja. Gröp ur köttet ur auberginerna när de har kallnat och lägg i mixer. Blanda sedan aubergine, vitlök, chili, persilja, spiskummin och tahini i mixer till en krämig konsistens. Tillsätt resterande olivolja under omrörning. Smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Servera med varmt bröd.

Labneh bel toum
En svalkande libanesisk yoghurt- och myntaröra som är gott till bröd eller heta grillrätter.

Granatäppelkärnor hör till labneh bel toum.
Foto: Maja Kristin Nylander

Ingredienser:
3 dl turkisk yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
granatäpplekärnor
salt och peppar efter smak

Gör så här:
Finhacka eller riv vitlöken. Finhacka de färska kryddorna. Blanda ihop alla ingredienserna.
Krydda med salt och peppar. Dekorera med granatäpplekärnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *