Högtider att uppmärksamma från 25 maj till 4 juni

Nu är det högsäsong för Mors dag. I många länder firas mammorna nu på vårkanten – men inte behöver man köpa presenter. Gläd henne med en härlig efterrätt, till exempel Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.  Elva länder har nationaldag de närmsta tio dagarna. I morgon bes Australiens urinvånarna om ursäkt. På måndag är det World Hunger Day – en dag då vi uppmärksammar de 815 miljoner människor som fortfarande kämpar för att slippa gå hungriga.  Även religiösa högtider finns att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

 

Rosor från en kär dotter till en mor
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
Libanons nationaldag – landets ena nationaldag, vid sidan av 22 november.Här förmedlar vi några libanesiska recept på himmelskt goda röror från boken ”Från donsökaka till maklobe i Bergsjön”.
– Hammarkullekarnevalen (tre dagar) Göteborg
La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
Mors dag i Polen.
The National Sorry Day*, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. En rätt att avnjuta tillsammans då denna viktiga dag uppmärksammas skulle kunna vara en Pavlova, en tårtliknande efterrätt av maräng. 


Söndag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins.
– Ostens dag*. Ost är ett av världens äldsta livsmedel med en historia som sträcker sig 9 000 år tillbaka.
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.


Måndag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag. Mat och fest detsamma i Nepal – här finns 5 recept du kan pröva om du vill.
– Internationella burgardagen *
– World Hunger Day – en dag då vi uppmärksammar de 815 miljoner människor som fortfarande kämpar för att slippa gå hungriga. World Hunger Day instiftades av The Hunger Project  år 2011. Målet är att uppmärksamma hållbara lösningar på svält och fattigdom.


Fredag 1 juni
Samoas nationaldag
Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen (Kina och många slaviska länder, till exempel Polen och Ryssland)


Lördag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.


Söndag 3 juni
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa)


Måndag 4 juni
Tongas nationaldag* –  Ota ika, rå  marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag (katoliker).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *