Högtider att uppmärksamma från 23 mars till 2 april

Nu är det mycket i kalendern – våffeldagen är det på söndag. Men innan dess är det dags att släcka ljuset i en timme på lördag – baka klimatsmarta och goda Earth hour brownies att smaska på i stearinljusets sken. Men glöm inte att tända lamporna sen så att du ser att flytta fram alla klockorna en timme natten till söndag när sommartiden införs – och när du flyttat fram grillen ur förrådet kan du smaska på Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära . Snart nog är det påsk och ytterligare ett nyår plus ett antal andra högtider att uppmärksamma. Kika gärna i ”Vår kalender” och låt dig inspireras.

På söndag är det Våffeldagen och då kommer vi att smaska på Mormor Nordlins frasiga, goda våfflor.
Foto: Caroline Maino

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:
Fredag 23 mars
 Pakistandagen* – firar republikens grundande 1956. Kanske vill du pröva att göra en vegetarisk Biryani på Pakistandagen.
– Nordens dag – Dagen firas till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet i kommunen.
– Regaip kandili (muslimer) – Ångerns och förlåtelsens natt. Den infaller natten till fredag. Markerar början av tre heliga månader och att Ramadan sedan följer.
– Matlådans dag.


Lördag 24 mars
– Tranafton (södra Sverige)
– Earth Hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. Här förmedlar vi WWF:s recept för 2018 års klimatsmarta och goda Earth hour brownies. Låt dig även inspireras av WWF:s Earth Hour receptfolder för 2018 som vill inspirera till goda och klimatsmarta recept. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-meny för 2017, med grillad savoykål med kapris och citron till förrätt, Earth bourguignon till huvudrätt och avsluta med Blåbärspannkakor med chokladsås. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-recept för 2016: Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad, Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème, Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp, Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker, Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Här förmedlar vi även recept till 2015-års Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj samt 2014-års Earth Hour-bakelsen – ingen av dem behöver gräddas i ugn.


Söndag 25 mars

 Greklands nationaldag * – till minne av att landet utropade sig som självständig stat från det Osmanska riket den 25 mars 1821. Efter ett krig 1821–1829 mellan grekiska upprorsmän och Osmanska riket blev Grekland därmed först med att erkännas som självständig stat bland Osmanska rikets underlydande. Moussaka är en av landets favoriträtter, som kan passa dagen till ära.
Våffeldagen * – vad har Våffeldagen med jungfrufödsel att göra? Läs mer här. Fira dagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda.
– Jungfru Marie bebådelsedag*, (katoliker, protestanter). Dagen kallas även Herrens bebådelse eller Marie bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. Dagen kallas också för vårfrudagen och är dessutom känd som våffeldagen. Dagen är en viktig högtid i den samiska traditionen, berättar den Multireligiösa almanackan. (se även 7 april)
Mors dag i Slovenien*.
– Internationella dagen till minne av slaveriets offer* (FN).
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).


Måndag 26 mars
 Bangladeshs nationaldag* – Självständighetsdagen, firar självständighet från Pakistan 1971. Daal – en gryta med röda linser är en populär rätt i Bangladesh, liksom risrätten Biryani.
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.


Tisdag 27 mars


Onsdag 28 mars
– Khordad Sal – (zoroastrier). Högtiden firas, till minne av grundaren Zarathustras födelse. Det exakta datumet för hans födelse är okänt och beräknas till mellan 1200 och 800 f.Kr. Zoroastrismen beskrivs ofta som den första monoteistiska religionen och var under mer än tusen år dominerande i den persiska kultursfären. Det finns idag cirka 2.6 miljoner anhängare världen över och cirka 1500 i Sverige, berättar Multireligiösa Almanackan.
– Dymmelonsdag (katoliker, protestanter)


Torsdag 29 mars
– Internationella dagen till minne av offren för kemisk krigföring (FN)
– Skärtorsdag (katoliker, protestanter) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.


Fredag 30 mars
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Erev Pesach (judar) (inleds i solnedgången) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här. Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här. Observera att judiska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum.


Lördag 31 mars
Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag* – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917. Här förmedlar vi ett recept på Karibisk majssoppa.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom  till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
– Pesach (judar) Påsk, åtta dagar
– Åminnelsen (Jehovas vittnen) – Åminnelsen är en högtid till minne av Jesus död och utgår från den sista måltiden då han delade det osyrade brödet och vinet med sina lärjungar. Firandet består av sång, bön och ett tal som hålls av en äldstebroder. Ett fat med osyrat bröd och ett glas vin skickas runt i församlingen. Det finns över 22 000 Jehovas Vittnen i Sverige, berättar Multireligiösa almanackan.
Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.


Söndag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6768.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Vårblot ska upprätthålla goda relationerVårblot (Samfundet Forn Sed) högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att sommarhalvåret börjar. Sedtrogna hyllar de livgivande krafterna och hälsar sommaren välkommen. Gudar och gudinnor bjuds in och mat och dryck offras. Ett stort vårblot arrangeras varje år av Samfundet Forn Sed vid högarna i Gamla Uppsala. Här blir det både offerrit och picknick. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats. Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare.


Måndag 2 april
– Världsautismdagen (FN)
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).
– Sizdah beder – Trettondagen av Nouruz, persisk nyårstradition.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *