Gör en trendig brownie för Earth Hour

Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Årets tema är One Planet Life – ett hållbart liv på vår enda planet. En trendig brownie med bönor i stället för mjöl är inte bara supergod utan även miljövänlig och hälsosam.

Tillsammans kan vi skapa enorm förändring, hävdar WWF, Världsnaturfonden, – som gärna ser att vi låter årets Earth Hour bli startskottet för ett mer planetvänligt liv?
Enligt WWF står bara maten vi äter för cirka en tredjedel av de svenska hushållens klimatfotavtryck. Att vi konsumerar så enormt mycket bidrar till att djur och natur tar stryk.

Om alla på jorden levde som vi i Sverige gör skulle det krävas 4,2 planeter, skriver WWF. Men eftersom vi bara har en planet behöver vi ta stora, snabba steg mot en hållbar livsstil inom gränsen för vad vår enda planet klarar av – ett One Planet Life.

Det fina är att vi har alla möjligheter att avsevärt minska vår miljöpåverkan samtidigt som vi sparar pengar och får positiva hälsovinster. WWF har tagit fram en Earth Hour receptfolder för 2018 som vill inspirera till goda och klimatsmarta recept.

Läs mer om vad WWF:s tips på vad du kan göra för att hjälpa miljön. För att förenkla har WWF delat in tipsen i temana Bilen – som står för alla resor och transporter, Biffen – maten vi äter, Bostaden – våra hem och andra byggnader, Börsen – vårt ekonomiska sparande och Butiken – prylarna vi köper. Läs mer här.

Earth Hour-bakelsen 2018: Coconut Black Bean Brownie
Årets Earth Hour-bakelse är en trendig brownie, skapad av mästerkocken Jennie Walldén berättar WWF och fortsätter: Bönor är ju det nya svarta, hållbarhetens stjärna. Vi behöver alla äta mer bönor och med den här bakelsen blir det svårt att låta bli. Proteinskiftet är här!
En kaka ska inte bara vara vansinnigt god. Är den dessutom också miljövänlig och hälsosam – som årets Earth Hour-bakelse – blir den givetvis ännu godare att äta.

– Jag baserade årets Earth Hour-bakelse på bönor istället för mjöl. Resultatet är att

Jennie Walldén har skapat årets Earth hour bakelse. Foto: Magnus Skoglöf

brownien faktiskt är saftigare och mer smakrik med bönorna. Bönor har dessutom en massa hälsoeffekter – de minskar risken hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och tjocktarmscancer, dessutom innehåller de fibrer och vitaminer. Kokosen som är både i och på kakan höjer smaken och gifter sig fint med chokladen. Jag brukar ofta ersätta smör med det klimatsmartare kokosfettet som ju också är himmelskt gott, säger Jennie Walldén. Läs mer om henne på WWF:s sida här.

Ett proteinskifte är avgörande om vi ska bromsa klimatförändringarna. Vi måste äta drastiskt mycket mindre kött helt enkelt. Bönor är ett fantastiskt alternativ för att få i oss klimatsmarta proteiner, skriver WWF.

– Hållbarhetsmässigt ligger denna brownie väl till. Bönorna är en viktig del i proteinskiftet, alla behöver vi få in mer bönor i vardagsmaten. Dessutom är den är så god att matsvinn inte kommer på fråga, säger Anna Richert, matexpert på WWF.

– Klimatförändringarna är en viktig fråga och vi behöver alla tänka på de små valen vi gör varje dag i vår kost. Alla kan bidra med en liten skillnad så gör vi stor skillnad tillsammans, säger Jennie Walldén.

Svarta bönor är milda och mjälla. Gott i grytor, soppor och vegetariska biffar. Du kan också blanda de kokta bönorna i en sallad. Tänk på att svarta bönor kan fälla ut en del av sin färg i vattnet. Koka dem alltså inte tillsammans med till exempel vita bönor. När de är kokta, häll på lite olja, rör runt – nu kan du blanda med andra bönor, berättar Saltå kvarn på sin hemsida.

Klimatsmart och nyttig brownie.
Foto: Magnus Skoglöf

Recept Coconut Black Bean Brownie

Ingredienser:
250 gr avrunna ekologiska svarta bönor
3 ekologiska ägg
75 gr ekologisk kokosolja
2 msk kallt starkt ekologiskt kaffe
1 tsk bakpulver
1,5 dl ekologiskt strösocker
1 dl ekologisk kakao
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
100 gr ekologisk mörk choklad (55% kakao)
1,5 dl rostade ekologiska kokosflagor

Gör så här:
1. Kör allt förutom chokladen och kokosflagorna i en mixer till en helt slät smet. Smörj eller spraya en 20×20 cm form med neutral rapsolja, klipp gärna ut en bit bakplåtspapper som täcker botten och lägg däri.

2. Häll smeten i formen och jämna ut. Grädda i 150° varmluft i 23-25 minuter (beroende på kraften i din ugn). Kakan ska fortfarande vara något lös när du tar ut den, den sätter sig när den svalnar.

3. Finhacka chokladen och strö den och kokosflagorna över kakan när den är nygräddad och varm.

4. Låt svalna helt (gärna i kylen) och skär upp sedan upp i bitar. Servera som den är eller lyxa till det med säsongens bär eller frukt samt en klick vispad grädde.

Källor:
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/klimat/earth-hour/1415461-earth-hour

http://www.saltakvarn.se/produkter/svarta-bonor/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *