Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 juni

Just nu är 65 miljoner människor på flykt undan krig och förföljelse i världen – den högsta siffran någonsin. Det konstaterar UNHCR Sverige. På tisdag, den 20 juni, är det FN:s Världsdag för flyktingar och vi har återigen anledning att fundera över deras öde – till exempel på vad personer på flykt har med sig i väskorna. Det frågade organisationen The International Rescue Committee sex flyktingar och Aftonbladet berättat här.

På onsdag är det sommarsolståndet på norra halvklotet – och därmed firar vi midsommar helgen efter. På onsdag – samt på lördag – är det även dags för ett nyår, det andinska. Förutom dessa dagar finns åtta nationaldagar att uppmärksamma, plus religiösa högtider och profana och flera FN-dagar.

UNHCR levererar mat, mediciner och vinterkläder till utsatta människor i Aleppo, Syrien. Foto: UNHCR / B. Diab

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 juni
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Lördag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


Söndag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien, Malta med flera länder som firar tredje söndagen i juni.


Måndag 19 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.


Tisdag 20 juni
Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan. Organisationen The International Rescue Committee har frågat sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här.


Onsdag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa.
– Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda.
– Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer)
– Lailat al-qadr – ödets natt eller allmaktens natt  (muslimer) – Lailat al-quadr är natten då Koranens första verser mottogs av profeten Muhammed via ängeln Gabriel. Lailat al-quadr infaller någon gång under de sista tio dagarna i fastemånaden ramadan. Muslimer samlas i moskeerna under denna natt för att dyrka och hylla Gud. Infaller natten till torsdag.


Torsdag 22 juni

 


Fredag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– San Juan (Bolivia, Spanien)
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.


Lördag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– Juhannus – midsommar (Finland)
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
Eid al Fitr – Ramadan avslutas (muslimer). Med start från solnedgången, efter en månads fasta, firar man i dagarna tre. Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot.


Måndag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *