Togo firar sin självständighet från Frankrike den 27 april

Kvinnor i Togo
Foto: PhReym

Togo ligger vid kusten i Västafrika. Landets långsmala form vittnar om dess förflutna som buffertzon mellan franska och brittiska intressen. Fram till första världskrigets slut var detta en tysk koloni. Därefter styrdes området av Frankrike fram till självständigheten 1960. Den 27 april firar landet sin självständighet.

1884 koloniserade Tyskland Togo under namnet Togoland och industrialiserade delar av landet för att kunna exportera råvaror. Efter första världskriget förlorade Tyskland sina kolonier, och Togo delades upp mellan Storbritannien och Frankrike. Invånarna i Brittiska Togoland röstade 1956 för att gå in i den nya statsbildningen Ghana tillsammans med tidigare Brittiska Guldkusten, medan den franska delen är vad som idag utgör landet Togo. Den franska kolonin Franska Togoland blev en självständig stat med namnet Togo 1960.

Togo är ett avlångt land vilket innebär att det finns stora klimatskillnader mellan norr och söder. På längden är Togo lite mer än 600 km och består av både tropisk regnskog, savann och berg. I södra delen är klimatet tropiskt, och i norr är det halvtorrt med savannområden. Ibland förekommer längre torrperioder och i norr blåser på vintern den heta, torra, sandbemängda ökenvinden harmattan.

Togo
Foto: Rei-artur

Några av Togos miljöproblem är avskogning, vattenföroreningar med hälsorisker och minskat fiske samt ökande luftföroreningar i städerna. Export av fosfat och jordbruksprodukter, främst bomull, utgör basen i ekonomin.

Rökt fisk, koskinn och stora bushråttor i grytorna
Det togolesiska köket är känt över hela Västafrika. Den vanligaste ingrediensen i matlagningen är majsmjöl som blandas med vatten och tillagas till en gröt kallad pâtes eller akume. Patês serveras tillsammans med såser eller tjocka grytor gjorda främst på grönsaker som okra eller spenat. Man använder också kött i grytorna, ofta rökt fisk, en vanlig ingrediens är fiskhuvuden, koskinn och stora bushråttor lokalt kända som agouti.

En annan känd togolesisk ingrediens är fufu, vilket görs på yams (ett slags bananer), som görs till en deg och sedan äts tillsammans med de populära grytorna. Till fufu äter man också gärna get, jordnötter eller palmnötter. Kokonte är en gröt liknande patê och består utav cassava.

I dryckesväg har man inspirerats av sitt koloniala arv, tysk öl är väldigt populär, men man dricker också mer lokalt influerade drycker som palmvin och syrad hirs vilket heter tchakpallo.

Afrikanska maträtter
Foto: Gertrud Berggren Norman

Kultursmakarna förmedlar här recept på ett axplock maträtter med influenser från olika delar av Afrika. Recepten har vi fått från Gertrud Berggren Norman som tagit intryck från sina vistelser i Afrika.

 

 

 

 

 

 

 

Källor: Landguiden, Wikipedia och Foodetc.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *