Måltider som förenar

För nya svenskar är det lättare att förstå nya ord, uttryck och koder i sitt naturliga sammanhang. Det är därför vi på Kultursmakarna valt måltiden som metafor för möten mellan människor från olika kulturer.

I mer än tre år har vi drivit vår nättidning där vi sprider kunskap om olika kulturer och deras mat. Vår idé är att skapa mötesplatser för människor som vill bli bättre på svenska och människor som är etablerade i Sverige och pratar flytande svenska.

Att planera och laga en måltid tillsammans är ett enkelt och naturligt sätt att umgås på. Och samtidigt träna på svenska språket. Målet är att bidra till att nya svenskar kan etablera sig i det svenska samhället. Och att svenskar som bott här länge får kontakt med människor som vuxit upp i andra länder.

I två år har vi arrangerat matlagningsaktiviteter för vuxna som går eller har avslutat SFI-kurser och etablerade svenskar. Med inriktningen att planera, laga och äta en middag tillsammans under avslappnande former.

Hösten 2016 och en bit in i januari ledde Kultursmakarna en matlagningsaktivitet med ungdomar som nyligen kommit till Sverige och ungdomar som redan är etablerade här.

Avslutningsmiddag i vårt ungdomsprojekt
Foto: Lena Ahlström

Vi genomförde ett femtontal träffar där ungdomarna med stöd från Kultursmakarna planerade middagar, köpte in vad som behövdes, lagade maten och åt en varmrätt och en efterrätt tillsammans. Projektet genomfördes i Nacka och kommunen stödde projektet. Vår ambition är att starta nya ungdomsgrupper under året.

Under 2017 skapar vi nya matlagningsaktiviteter för inkludering, då vi ger tillfälle till språkträning och att nätverka. I avvaktan på nytt stöd får ungdomsverksamheten vila något medan vi koncentrerar oss på aktiviteter för vuxna som etablerar sig i Sverige. Detta gör vi tillsammans med Internationella Bekantskaper (IB) som via sitt nätverk med SFI-elever hjälper oss med inbjudningar. Den som är nyfiken på våra aktiviteter kan hålla utkik på IB:s hemsida.

Nättidningen Kultursmakarna.se startades på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Kultursmakarna är ett socialt projekt – politiskt och religiöst obundet. Tycker du att det vi gör behövs och är bra är du välkommen att höra av dig till info@kultursmakarna.se. Kanske är du en blivande volontär och medpratare?

För att kunna utveckla verksamheten behöver vi ekonomiskt stöd. Läs mer om hur du kan stödja oss ekonomiskt>

Läs mer om några av våra matlagningsaktiviteter:

Nyanlända och etablerade ungdomar möts över grytorna

Före dopparedagen

Mötet viktigast på Mångkulturella matdagen

Nederländsk afton med Kultursmakarna

Italiensk afton med Kultursmakarna

Knökfullt när Kultursmakarna ordnade Litauisk afton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *