Knökfullt när Kultursmakarna ordnade Litauisk afton

IMG_2109

30 personer med ursprung från 15 länder samlades för att avnjuta det litauiska köket och öva svenska under avspända former i mitten av februari. Laura och Emilija, som invandrat från Litauen för några år sedan, lagade en trerätters meny tillsammans med Kultursmakarna.

IMG_2108

Emilija och Laura berättar om Litauen och kvällens litauiska maträtter Foto: Lena Ahlström

Varje maträtt presenterades innan den serverades och vi fick veta annat matnyttigt om Litauen; hur det lilla landet under historiens gång ockuperats av Tyskland, Ryssland och Sovjetunionen, om hur det litauiska språket lyckats överleva trots att det varit förbjudet under långa perioder, vad Litauen har att bjuda på idag och mycket annat.

Menyn bestod av en kall frisk rödbetssoppa, litauiska kåldolmar och en kaka med namnet Tinginys. Vi delar gärna med oss av länkar till recepten igen. Vi har ju nyligen publicerat en artikel om Litauens nationaldag där vi också länkar in de tre recepten till kvällens meny.

IMG_2115

Foto: Lena Ahlström

Matlagningsaktiviteterna är Kultursmakarnas alternativ till språkkaféer och andra aktiviteter som arrangeras av olika föreningar för att ge nya svenskar en möjlighet att öva det svenska språket. Nästan alla har genomgått SFI-undervisningen och vill nu gå vidare i sin språkutveckling. Vi samarbetar med Internationella Bekantskaper som via sitt nätverk hjälper till att bjuda in nya svenskar i stockholmstrakten.

Foto: Lena Ahlström

Foto: Lena Ahlström

Samtidigt som det svenska språket övas är detta också en social aktivitet. Människor från olika kulturer får chansen att lära känna etablerade och nya svenskar.

Kultursmakarna bygger broar mellan människor från olika kulturer med hjälp av grytorna. Vår kalender är basen när vi dukar upp det mångkulturella matåret. Vi startade vår nättidning på ”Internationella dagen för tolerans” den 16 november 2013. Samma dag ett år senare instiftade vi det ”Mångkulturella matåret” till vilket vi knyter olika projekt. Kultursmakarna är ett socialt projekt, politiskt och religiöst obundet.

Vill du stödja vår verksamhet och ge oss möjlighet att utveckla den kan du bli medlem, sponsra oss eller ge ett bidrag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *