Högtider att uppmärksamma från 19 till 29 februari

Social rättvisa är en grundläggande princip för en fredlig och välmående  samexistens inom och mellan nationer. Det slår FN fast och i morgon lördag är det Världsdagen för social rättvisa. Dagen efter är det Modersmålens dag. Sex nationaldagar finns också i kalendern den närmaste tiden. I Kina avslutas nyårsfirandet med Lyktfesten. Kika i ”Vår kalender” – det finns allt som oftast något att fira eller uppmärksamma!

Den 20 februari är det FN:s världsdag för social rättvisa.

Den 20 februari är det FN:s världsdag för social rättvisa.

I veckan som gått har vi berättat att vi välkomnar medlemmar som vill stödja oss – kostnaden är 100 kronor per år. Att alla dagar borde vara Alla hjärtans dagar tycker vi och tipsade om en Kärleksmeny och rätten Förälskade räkor. Geléhallonens dag har det också varit. I Serbien åts kanske en del Ćevapčići när det var nationaldag i veckan. Laura berättade om Litauens självständighetsdag och tipsade om Šaltibarščiai – en kall vegetarisk rödbetssoppa. Även Gambias nationaldaguppmärksammade vi och förmedlare recept på rätterna Domoda, jordnötsgryta samt Jollof ris eller Benachin. En ny studie vid Umeå universitet visar att många allergiska skolbarn undviker baslivsmedel i onödan.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 19 februari


Lördag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa*. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Söndag 21 februari
Internationella dagen för modersmål * (FN)


Måndag 22 februari
Saint Lucias nationaldag*. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Fira gärna med en makaronipaj med broccoli och räkor.
Lyktfesten till andana avslutar nyårsfirandet i Kina, Sydkorea och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste.


Tisdag 23 februari
Bruneis nationaldag*. Landets nationalrätt ambuyat har månghundraåriga rötter.
Guyanas nationaldag*, firar självständighet från Storbritannien 1966.


Onsdag 24 februari
Estlands nationaldag*. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag.
Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Torsdag 25 februari
Kuwaits nationaldag*
Grapefruktens dag*


Fredag 26 februari
– Ayyám-i-Há Extramånaden (4 dagar) (bahá´ier)


Lördag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*


Söndag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på snabba snittar med finska smaker.


Måndag 29 februari
– Skottdagen – I år är det skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde  år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Tidigare inföll skottdagen den 24 februari som är den 55:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då återstår 310 dagar av året (311 under skottår). 1996 ändrades detta, så att skottdagen från och med 2000 infaller den 29 februari.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *