Före dopparedagen

Reza, Hassan, Sher, Ahmad, Victor och Anna
Foto: Lena Ahlström

Kultursmakarnas ungdomsprojekt för inkludering av nya svenskar i Nacka hade sin sista matlagningsaktivitet före jul tre dagar före dopparedagen. Projektet går ut på att skapa en mötesplats för nya och etablerade svenska ungdomar, där språkträning, att dela med sig av sin egen kultur och knyta vänskapsband är viktiga delar. 

Tio ungdomar deltar i projektet som leds av Kultursmakarnas Caroline Maino och Lena Ahlström. Ungdomarna planerar en måltid, skriver inköpslistor, köper in ingredienser och lagar mat som de sedan äter tillsammans.

Fem av ungdomarna kom till Sverige för ungefär ett år sedan och bor på olika flyktingboenden i kommunen. Övriga fem är elever i Nacka som behärskar det svenska språket och är väl etablerade i Sverige. Projektet genomförs med stöd av Nacka kommun.

Hassan går och väntar på visum för att kunna åka och hälsa på sin familj som flytt till Iran. Han ser fram emot att få träffa sina föräldrar, tre småsyskon och vänner familjen lärt känna i Iran. För Hassan, som pluggar för att kunna komma in på sjuksköterskeutbildningen är möjligheten att öva på det svenska språket ovärderligt.

Hassan
Foto: Lena Ahlström

– På boendet och i skolan pratar vi mest persiska, säger Hassan. Det är bara på svensklektionerna vi pratar svenska och det räcker inte för att jag ska lära mig språket så att jag kan studera vidare. Jag är glad för varje chans jag får. En kompis till mig som bor i en svensk familj har lärt sig prata väldigt bra svenska. Det är också roligt att träffa de svenska ungdomarna i projektet.

 

 

Reza
Foto: Lena Ahlström

Reza ser fram emot att få gå och simma under jullovet. Det är det bästa han vet. Men han gillar också att laga mat och är den i gruppen som är snabbast till grytorna. Reza har jobbat på restaurang och kikat över axeln på kockarna, men mest över sin mors axel. I Iran finns hans föräldrar och fem syskon. Varje eller varannan vecka pratar han med familjen över Face Time.

– Genom att delta i projektet lär jag mig en hel del svenska, inte minst ord som har med matlagning att göra. Jag gillar att gå och handla, laga mat tillsammans och prata med alla. Samtidigt lär jag mig vad människor i Sverige tänker och tycker. Det behöver jag för att komma in i samhället.

De etablerade svenska ungdomarna lär sig också om andra matkulturer och har tyckt om maten de gånger det har lagats mat från Mellanöstern.

– Killarna är trevliga allihop och det är roligt att laga mat och träna svenska tillsammans med dem. Det märks att de har lärt sig lite mer sen vi började, säger Anna.

Ahmad fångar ballonger med dammsugaren
Foto: Lena Ahlström

Ofta blir det en hel del skratt också när ungdomarna träffas.

– Ahmad och jag hade jättekul för några veckor sedan när vi försökte få ner heliumballonger som hade fastnat längst upp under taket. Det är säkert fem meter upp och vi klättrade på stegar och försökte ta dammsugaren till hjälp, minns Victor.

Under januari 2017 fortsätter projektet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *