Raita – Indisk yoghurtsås med mynta och gurka

En raita är en svalkande yoghurtsås som härstammar från det indiska köket. Basen är bland annat yoghurt och mynta och den passar bra för att svalka tungan när maten är kryddstark. Servera som tillbehör till en indiskinspirerad måltid eller doppa en bit nannbröd i den.

Här förmedlar vi recept på en gurkraita – den absolut enklaste och snabbaste varianten av en Raita – vi hittade på sajten lagaindiskmat.se . Blanda bara vanlig mild yoghurt med riven gurka, samt malda och färska kryddor. Den friska yoghurtsmaken gör sig bra mot både kryddstarka, salta och sötaktiga indiska rätter.

Raita, svalkande indisk yoghurtsås.
Foto: Caroline Maino

Ingredienser: 
0,5 st gurka
2 dl matlagningsyoghurt
0, 5 dl färsk mynta, hackad
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk socker
salt eftersmak
eventuellt en nypa chilipulver
Gör så här:
1) Riv gurkan och krama ur det mesta av den överflödiga vätskan.
2) Blanda gurkan med övriga ingredienser och ställ kallt