Högtider att uppmärksamma från 16 till 26 september

På torsdag är dag och natt ungefär lika långa över hela jordklotet och det är därmed höstdagjämning. Då firar iranier och kurder Mehregan – Skördefest. På lördag brunchens dag och på onsdag är det Internationella Alzheimerdagen – kika på den dagen och inspireras av ett recept på bra mat för hälsan. Det finns även ett par matrelaterade dagar den närmsta tiden plus tio nationaldagar att uppmärksamma.

Kommer regn kommer svamp. Foto: Caroline Maino

Kommer regn kommer svamp.
Foto: Caroline Maino

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 16 september
Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien började 1810. Prästerna Miguel Hidalgo y Costilla och José María Morelos ledde en öppen revolt mot kolonialmakten Spanien. Frigörelsekriget pågick till 1821, då Spanien erkände det självständiga Mexiko. Kyckling enchilada med molesås kan vara ett hett tips denna dag.
Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet.


Lördag 17 september


 

Söndag 18 september
Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.
– Brunchens dag, infaller den tredje söndagen i september. Dagen instiftades för att få fler att mötas genom att äta god och inspirerande mat tillsammans. Brunch är ett trendigt sätt att mötas mellan de ordinarie måltiderna och vedertaget inom restaurangvärlden. Dagen uppmärksammas för att få fler att även bjuda på brunch hemma tillsammans med familj, släkt och vänner, det är ett trevligt sätt att umgås och att äta, gott och länge. Brunchens dag är instiftad av Orkla Foods.


Måndag 19 september
Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.


Tisdag 20 september
– Bålets dag


Onsdag 21 september
Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Varför inte tillaga en meny på Armeniens självständighetsdag: Fattet hummus – en vegetarisk hummusrätt, Taboule – persiljesallad samt Harisa – en syrisk kokoskaka

Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
Internationella fredsdagen (FN)
– Internationella Alzheimerdagen – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt mat kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.

Torsdag 22 september
Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen. På grund av skottårscykeln varierar tidpunkten för höstdagjämningen, varför den på norra halvklotet kan inträffa antingen den 22 eller 23 september. Skottåret 2016 infaller höstdagjämningen den 22 september klockan 14:21 västeuropeisk tid. Renskav och potatismos med rårörda lingon kan vi rekommendera denna dag.
– Mehregan – Skördefest (iranier, kurder). I Sverige utgår vi från en solkalender, men i de kulturer där man utgår från en månkalender utgör höstdagjämningen en motpol till det persiska nyåret Nouruz och det kurdiska nyåret Newros som infaller på vårdagjämningen. På höstdagjämningen är det tid för skördefesten som följer skördearbetet. Då var det i iransktalande länder förr i tiden dags att ta in de djur som hade släppts ut på bete på våren. Ordet Mehr som ingår i namnet Mehregan betyder ‘vänlighet’, berättar Institutet för språk och folkminnen


Fredag 23 september
Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.


Lördag 24 september
Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973. Gör en fiskgryta moqueca de peixe dagen till ära.


Söndag 25 september
– Äpplets dag – Den 25 september 2016 infaller temadagen Äpplets Dag för första gången i Sverige efter ett initiativ från Riksförbundet Svensk Trädgård. Äpplets Dag vill lyfta fram svenska äpplen och äppelträd inom olika områden. Dagen är tänkt att öka intresset för och kunskapen om svenska äpplen och skötseln av fruktträd. Inspirationen till Äpplets Dag kommer från England, där Apple Day firas sedan 1990. Earth hour-bakelsen 2015 war en Raw Äppelpaj,  ett annat recept är American apple pie, ett tredje äppelkaka på mos


Måndag 26 september
– Internationella hjärtdagen (WHO). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *