Högtider att uppmärksamma från 4 till 14 mars

På söndag är det dags för skidfärd i fädrens spår, Vasaloppet alltså. Fast hela veckan har det varit en hel del lopp i spåren. Många liter ”magens vän i alla väder” – det vill säga blåbärssoppa går det åt, cirka 55 000 liter… Den kommande veckan infaller även flera bakrelaterade dagar och andra matdagar. På tisdag är det internationella kvinnodagen, dessutom finns fyra nationaldagar också i kalendern och mycket mer.

 

Vasaloppsstarten 2013 Foto från Vasaloppets Facebooksida

Vasaloppsstarten 2013
Foto från Vasaloppets Facebooksida

 

I veckan som gått har vi berättat om Kalevaladagen i Finland och tipsat om både karelska piroger och snabba snittar med finska smaker. Traditionen med kvinnors möjlighet att fria på skottdagen berättade vi om och tipsade om vitlöksfrästa ärtskott skottdagen till ära. I Bulgarien har Baba Marta, våren, välkomnats och vi tipsade om tarator, flytande sallad eller soppa.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 4 mars


Lördag 5 mars
– Ostbågens dag*


Söndag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt och basmat i landet. Bland annat äts den grötliknande fufun tillsammans med soppa.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 7 mars
Punschrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 7 till 19 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars.


Tisdag 8 mars
– Internationella kvinnodagen* – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.
Mors dag i Afhanistan, Albanien, Kosovo, Armenien, Azerbaijan, Bosnien Herzegovina, Bulgarien, Kroatien, Kazakhstan, Laos, Makedonien, Modlavien, Montenegro, Rumänien, Slovenien, Serbien, Tajikistan, Vietnam*.
Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva med en högtid som varar ända fram till följande morgon. Den hängivne håller sig vaken hela natten, mediterar och sjunger heliga mantran. Ritualen utförs var tredje timme. Det är också brukligt att fasta.


Onsdag 9 mars
Tomatsåsens dag* – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Torsdag 10 mars


Fredag 11 mars


Lördag 12 mars
Gabons nationaldag* – firar grundandet av Gabons demokratiska parti. Det lokala gabonesiska köket är baserat på cassava, ris och maniokpasta. Det finns även ett rikt utbud av fisk i floderna och längs kusten. Vårt val för en maträtt denna dag är en nordafrikansk fiskgryta med kikärtor och couscous.
Mauritius nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1968. Vindaye är en väldigt populär fiskrätt med en kryddstark sås som kan passa för den som vill fira nationaldagen.


Söndag 13 mars
– Mazarinens dag* – Mazarinen är en riktig klassiker. Kännetecknande är att den består av ett mördegsskal fyllt med mandelmassa och toppad med glasyr. Därefter kan den smaksättas på olika vis. Bakverket är uppkallat efter kardinalen och fransmannen Jules Mazarin som levde i Frankrike under 1600-talets första hälft. Här förmedlar vi ett recept på Apelsinmazarin.


Måndag 14 mars
– Internationella Pi-dagen. På en del universitet i USA görs pajer denna dag. Pi uttalas pie (paj) på engelska. Vi har förmedlat många pajrecept – en favoritpaj är rostad svartvinbärspaj.
Nanakshahi, Sikhiskt nyår. Det blir år 548. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *