Högtider att uppmärksamma från 26 februari till 7 mars

Om ett par dagar, på söndag, är det Kalevaladagen – den finska kulturens dag. I finsk matkultur möts öst och väst. På måndag är det skottdagen och den 29 februari  ska du möta någon bakom ladan…? Vitlöksfrästa ärtskott kan hur som helst passa den dagen. På tisdag välkomnas våren i Bulgarien när mars börjar. Fem länder har nationaldag och flera länder firas mors dag.

En lada att mötas bakom på måndag...? På skottdagen alltså... Foto: Caroline Maino

En lada att mötas bakom på måndag…? På skottdagen alltså…
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi noterat att det var Världsdagen för social rättvisa samt Internationella dagen för modersmål . Det kinesiska nyåret avslutades med  Lyktfesten till andarna och då är Tangyuan – klibbiga risbollar – ett måste. På Saint Lucias nationaldag tipsade vi om makaronipaj med broccoli och räkor. En ny studie visar att fet mat kan göra äldre undernärda. SurkålsgrytaEstlands nationaldag och Grillad lax med sparris till förrätt på Sverigefinnarnas dag tipsade vi om. På Bruneis nationaldag förmedlade vi recept till landets nationalrätt ambuyat som har månghundraåriga rötter. Britt Petersons gympapass skapar kö till incheckningen. Och i går var det grapefruktens dag då en dito sallad passar bra.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 26 februari
– Ayyám-i-Há Extramånaden (4 dagar) (bahá´ier)


Lördag 27 februari
Dominikanska republikens nationaldag*


Söndag 28 februari
Kalevaladagen* – den finska kulturens dag. Kalevaladagen är en viktig dag i Finland. Kalevala är en symbol för nationaliteten, det egna språket och kulturen. Dagen har fått sitt namn efter Finlands nationalepos Kalevala som sammanställdes av Elias Lönnrot. Små snabba snittar eller karelska piroger kan passa denna dag.


Måndag 29 februari
– Skottdagen – I år är det skottår. Solåret är 365 dagar, 5 timmar, 48 minuter och 45 sekunder. Den extra tiden samlas ihop till en skottdag vart fjärde  år. Den ligger i februari som för länge sen var årets sista månad. Tidigare inföll skottdagen den 24 februari som är den 55:e dagen på året i den gregorianska kalendern. Då återstår 310 dagar av året (311 under skottår). 1996 ändrades detta, så att skottdagen från och med 2000 infaller den 29 februari. Skottdagen går tillbaka på en borgerlig engelsk tradition från mitten av 1800-talet, då ogifta kvinnor sades kunna få fria till männen. Vitlöksfrästa ärtskott kan hur som helst passa denna dag.


Tisdag 1 mars
Baba Marta,*, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag* till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.
– Antikens Rom firade nyår den 1 mars


Onsdag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.


Torsdag 3 mars
Bulgariens nationaldag* – firar självständighet från Osmanska riket 1878. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Mors dag i Georgien*.


Fredag 4 mars


Lördag 5 mars
– Ostbågens dag*


Söndag 6 mars
Ghanas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1957. Fufu – gröten som blir sked – är landets nationalrätt och basmat i landet. Bland annat äts den grötliknande fufun tillsammans med soppa.
Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria (firas fjärde söndagen i lent, perioden motsvarande fastan).
– Vasaloppet – körs den första söndagen i mars. Loppet går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 1958. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär. Läs Lars Nicanders artikel från 2014, när Vasaloppet fyllde 90 år.


Måndag 7 mars
Punschrullens dag* – kakornas pytt-i-panna gör du själv med detta recept.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan, Ryssland. Den firas i år från 7 till 19 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka. Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *