Träningslokalen som ett andra hem

Foto: Lena Ahlström

Foto: Lena Ahlström

Innan gympapasset sätter igång är det kö till incheckningen. Antalet platser fylldes redan första bokningsdagen. Nu står sju personer och hoppas att några som bokat platser inte ska dyka upp. Och Britt Peterson förbereder sig att leda det populära passet.

Men vad är det här? Knökfullt och samtal i mindre och större grupper. Gympa eller cocktailparty? Fullt med människor, mestadels äldre kvinnor men en del yngre också och några män. En del grupper har varit här länge, suttit och pratat men står nu och väntar på att dörren till den stora salen ska öppnas.

Britt Peterson Foto: Lena Ahlström

Britt Peterson
Foto: Lena Ahlström

Britt är inne på sitt 30:e år som gympaledare, sjukgymnasten, som när hon pensionerade sig för några år sedan, fortsätter leda träningspass två gånger i veckan.

– Gympapassen på Friskis & Svettis i Nacka utanför Stockholm har blivit en central del av livet, säger Britt. Det är en alldeles utmärkt sysselsättning som pensionär. Hur trött jag än är på morgonen piggnar jag till när jag kommer hit. Här träffar jag massor av människor som jag lärt känna under åren som gympaledare. Ibland kan det hända att någon dyker upp som hängt med sedan jag började 1986.

I varje pass deltar 60 personer. Britt står i mitten och leendena sprider sig runt om i lokalen. De allra flesta kan rörelserna och stannar inte upp ifall Britt behöver gå till musikspelaren och justera något.

IMG_2092 (1)

Inger Åhlund och Märta Nordin gillar att gympa. Foto: Lena Ahlström

– Jag har just kommit igång med gympan igen efter ett tillfälligt uppehåll, säger Inger Åhlund, till vänster på bilden. Kroppen mår bra och jag blir glad av ett par träningspass i veckan. Det händer att jag träffar både arbetskamrater och grannar här. Det är också roligt. Men det gäller att vara ute i god tid för att få plats på Britts pass – hon är väldigt populär.

– Jag har gått och gympat i hela mitt liv, säger Märta Nordin, till höger på bilden. Det är roligt och jag mår bra av det. På gympan har jag under åren fått många nya vänner med liknande intressen. Senaste fem åren har jag gått på Britts pass. Britt utstrålar så´n energi, så när jag har gympat på hennes pass, så går resten av dagens uppgifter med lätthet och glädje!

När passet är över springer inte alla in i duschen direkt, nej då samlas en av de större grupperna i soffhörnan och fortsätter att prata en stund.

– Det är härligt att se hur många tar tillfället i akt att umgås, säger Britt. Den regelbundna träningen ger stadga i livet och är ett bra tillfälle att nätverka på vare sig man är pensionär eller arbetar för fullt.

Också personalen i receptionen är på alerten. Hälsar på alla som kommer och går, är hjälpsamma och uppmuntrande.

– På äldre dagar har jag börjat tycka det är kul att laga mat, säger Britt. Medan barnen bodde hemma gällde det alltid att snabbt få något i magarna. Men nu har jag tid.

– Jag brukar göra en energirik frukt & grönsaksdrink med det jag har i kylen, det kan vara avokado, kiwi, apelsin och banan till exempel – alltid med banan för att den innehåller så mycket energi. Jag älskar italiensk mat när man äter tillbehören som enskilda rätter. Min man gör en underbart god Carbonara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *