Högtider att uppmärksamma från 29 januari till 8 februari

I dag är det veganpizzadagen och på onsdag firas vårens ankomst i Japan. Sex nationaldagar finns också i almanackan de närmsta tio dagarna liksom ett antal nyår! Sen finns där även matrelaterade dagar, murmeldjursdagen och några dagar med religiös anknytning att uppmärksamma.

Vid Setsubun i Japan skräms demoner bort med kastade bönor. Foto: Sakura Chihaya

Vid Setsubun i Japan skräms demoner bort med kastade bönor. Äta Makirulle hör också till.
Foto: Sakura Chihaya

I veckan som gått har vi uppmärksammat årets viktigaste dag – i onsdags när det var Förintelsens minnesdag. Vi har även berättat om Alasitasfestivalen och tipsat om en populär rätt från La Paz att fira med, Plato Paceño samt Llajwa elle Llajua en boliviansk het salsa. I Indien har Vasant panchami firats, kanske med Kheer, en indisk rispudding med kardemumma och saffran. Judar har firat trädens nyår, eventuellt med fikonkaktus. När Australien firade nationaldag stod kanske ett Australiskt köttpaket på menyn, eller Lammstek och många åt nog Pavlova till dessert. Samma dag firade Indien en av sina nationaldagar. Stod där kanske kyckling Tikka Masala på bordet? Och avslutade de måltiden med Kulfi, indisk glass med pistagemandel.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Lördag 30 januari


Söndag 31 januari
 Naurus nationaldag*. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten.


Måndag 1 februari
Vegetariska dagen*. För den som vill fira denna dag finns det massor av goda rätter. Här ett tips!


Tisdag 2 februari 
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse. Kallas även Herrens frambärande i templet. Dagen firas för att fyrtio dagar gått sedan Jesus födelse. Maria och Josef tog då sitt barn till templet enligt judisk tradition för att bära fram honom inför Gud. Kyndel betyder bloss, och ofta delas ljus ut under gudstjänsten. (se även 15 februari då dagens firas av ortodoxa enligt Julianska kalendern).
Groundhog Day (Murmeldjursdagen) * firas på flera håll i USA och Kanada. Enligt en sägen ska man denna dag kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Gör Groundhog cookies för att fira dagen.


Onsdag 3 februari
Setsubun – firar vårens ankomst i Japan*. En tradition när japanerna firar Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle. Här hittar du ett recept på Maki sushi rulle.
Andningens dag*. Genom att bli medvetna om hur vi andas kan vi förbättra vår hälsa avsevärt och bli mer harmoniska. Luft är viktigt för att vi ska kunna leva – kanske kan ett recept för chips av lufttorkad skinka förgylla dagen.


Torsdag 4 februari
Sri Lankas nationaldag * – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Det lankesiska köket är influerat av kolonisatörer och utländska köpmän. Ris och curry är landets nationalrätt och kan serveras på många olika sätt. Här är ett recept på en kycklinggryta med curry och kokosmjölk. Kokosmjölk ingår också i Kiri bath, en annan typisk rätt när något ska firas.


Fredag 5 februari 
Runebergsdagen* – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 211 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen*


Lördag 6 februari 
Samernas nationaldag* – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde kanske förgyller dagen för den som vill fira samernas nationaldag. Eller du kanske vill anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
Nya Zeelands nationaldag* – ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen. Här väljer vi att presentera en populär maträtt i Oceaniens övärld. Recept och bild har vi hittat på Tildas blogg. Vi rekommenderar ett recept på Pasta med vitlöksfrästa tigerräkor, tomater och chili.Desserten Pavlova kan ha kommit från Nya Zeeland och är landets nationaldessert. Även Australien gör anspråk på Pavlova som landets nationaldessert. Här är receptet.
Niues nationaldag* – Niue är en autonom ö i sydvästra Stilla havet, i fri associering med Nya Zeeland. Den är befolkningsmässigt det näst minsta självständiga området i världen. Huvudstad är Alofi.


Söndag 7 februari
Grenadas nationaldag* 1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum. Nationalrätten är oil down, en mustig gryta.
Karneval, firas i tre dagar (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 9 februari. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat. Friterade krabbeln är söta och feta och är traditionella karnevalsbakverk.


Måndag 8 februari 
Parinirvanadagen*. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
– Ägghalvans dag*
– Nyår i Kina som firar Lunar (3 dagar). Det blir år 4714. Enligt den kinesiska zodiaken är det apans år.Jiaozi (dumplings) och fisk är obligatoriska på nyårsbordet i större delen av Kina.
– Nyår i Tibet som firar Losar (3 dagar) och det blir år 2143. Fira med att laga momos.
– Nyår i Vietnam som firar Têt (en vecka).
– Nyår i Korea som firar Seollal (2 dagar).
– Nyår i Mongoliet som firar Tsagaab Sar

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *