Australiens nationaldag eller Invasionens Dag?

Den 26 januari firar Australien nationaldag till minne av att brittiska båtar, The First Fleet,  år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydneys hamnområde. The First Fleet var elva fartyg med straffångar från England, och deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet.

Port Jackson 1788

Port Jackson 1788

Dagen kallas Australiendagen, Australia Day. Tidigare kallades den Anniversary Day eller Foundation Day. För många aboriginer är dagen dock inget att fira, tvärtom. Många australier ser det som att man firar hur aboriginernas kultur förstördes av brittiska kolonialister. De kallar den ofta Invasion Day.

Därför finns det personer som vill att datumet för Australia Day ska bytas mot ett annat datum. Datumen som har föreslagits är bland annat den 1 januari (under denna dag 1901 bildades ett nytt land av Australiens 6 kolonier ) och den 25 april (vilket är ANZAC Day och en helgdag även i Nya Zeeland, Samoa, Tonga med flera). De flesta anser att Australia Day bör fortsätta firas den 26 januari eftersom dagen ändå representerar en historisk händelse.

…eller en dag att sprida kunskap om historien
En del aboriginer föredrar att sörja denna dag medan andra ser den som ett tillfälle att sprida kunskap om tiden som föregick kolonisationen. Därför finns även framträdanden av aboriginer, att skåda under denna dag.

”Australia Day” anses som landets viktigaste helgdag och är dagen när invandrare kan få sitt medborgarskap.

Grillat utomhus i parker eller hos vänner är vad som gäller denna dag Foto: Bert Bolle, Danmark

Kvällen innan nationaldagen hålls en ceremoni för ”årets australiensare”. Det är nationens mest prestigefyllda pris som delas ut utanför parlamentet i Canberra. Nominerade är personligheter som är föredömen – människor som kan inspirera genom sina bedrifter och utmana andra att bidra till att göra Australien till ett bättre land.

För några år sedan genomförde ett av Australiens största mediebolag, News Corp Australia, en undersökning om Australiens nationalrätt. På hemsidan röstades lammstek fram som Australiens nationalrätt, i konkurrens med köttpaj och grillad korv med bröd. Som efterrätt äts gärna pavlova. 
Lammstek och sedan pavlova är en kombination god som någon för den som vill fira Australiens nationaldag.

Kultursmakarna kan också tipsa om Australiska köttpaket. Här är receptet.

Australia Day är en röd dag i almanackan och flaggan hissas, många har släktträffar, picknick i en park eller grillar. Parader anordnas, medborgarskapsceremonier hålls och på en del håll skjuts fyrverkerier upp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *