Högtider att uppmärksamma från 22 januari till 1 februari

Två nyår, tre nationaldagar, guden Shivas natt och Alasitasfestival samt Frufridagen inte att förglömma finns att uppmärksamma de närmsta tio dagarna. Dessutom infaller Internationella dagen till minne av förintelsens offer.

Guden Ekeko Foto från Wikipedia

Guden Ekeko – överflödets gud
Foto: Phdela, Wikipedia

I veckan som gått har vi berättat att Fadimes minne hedras i ett tjugotal städer i Sverige och Finland och att Martin Luther Kings tidlösa värderingar uppmärksammas varje år i USA. Vi har även tipsat om en spenat- och fetaostpaj som kan passa när kassan är januariskral. Att det var  Kramens dag  i går har inte undgått oss heller.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 22 januari


Lördag 23 januari


Söndag 24 januari
 – Alasitas – populär festival i La Paz, Bolivia, till Ekekos ära*, överflödets och lyckans gud från före inkarikets tid. Fira dagen med den populära rätten Plato Paceño från La Paz och het boliviansk salsa, Llajwa eller Llajua.
– Frufridagen – Frufridagen infaller den 24 januari varje år och introducerades i början av 1950-talet av tv-legenden Lennart Hyland. På frufridagen är det männen som ska göra allt ”kvinnogöra”, männen ska denna dagen laga mat, tvätta och så vidare vilket på 1950-talet främst sköttes av kvinnor.
– Vasant Panchami, eller Saraswati Puja, eller Basant Panchami, guden Shivas natt. Detta är en populär indisk festival där man ber till Sarasvati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren och de flesta som firar bär gula kläder, som symboliserar både andlighet och färgen på grödor som börjar gro. Fira med Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran.
– Mahayanabuddhistiskt nyår. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och infaller vid fullmånen i januari. Det firas oftast i tre dagar men det varierar i olika länder.


Måndag 25 januari
–  Tu bi-Shevat – Trädens nyår (judar). Dagen markerar att de första träden väcks ur sin vintervila och börjar blomma i Israel. Fira Trädens nyår med fikonkaktus.


Tisdag 26 januari
 Australiens nationaldag*, firas till minne av att brittiska båtar, The First Fleet, år 1788 anlände till Port Jackson, som nu är en del av Sydney hamnområde. Deras ankomst till Australien blev starten på den engelska kolonisationen av landet. Fira gärna dagen med australiska köttpaket eller Australiens nationalrätt lammstek och en pavlova efteråt.
 Indiens nationaldag* – en av två firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Den andra firar självständigheten från Storbritannien den 15 augusti. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.


Onsdag 27 januari
– Internationella dagen till minne av förintelsens offer, (FN)*. Denna dag år 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. Förintelsen som begrepp syftar på det systematiska folkmordet på över sex miljoner judar som nazisterna utförde under andra världskriget. Deras målsättning var att totalt utplåna det judiska folket.


Torsdag 28 januari


Fredag 29 januari
– Veganpizzadagen* – den veganska kosten tar bort alla animaliska produkter såsom mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter samt olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.


Lördag 30 januari


Söndag 31 januari
 Naurus nationaldag*. Nauru firar självständighet från det australiensiska, nyazeeländska och brittiska förvaltarskapet 1968. De hade tagit över i september 1945 från den japanska ockupationsmakten.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *