Högtider att uppmärksamma från 18 till 28 december

Jul, jul strålande jul – förberedelser för julen, julstöket, är i full gång på många håll. Maten ska lagas, kakor bakas och godis göras, hemmet pyntas och en och annan klapp köper säkert många. I dag fredag är det kakans dag samt den allvarligare Internationella migrationsdagen. På tisdag är det vintersolstånd hos oss på norra halvklotet och det betyder att vi börjar gå mot ljusare tider. På annandagen börjar Kwanzaa, världens nyaste högtid som sedan 1966-1967 firas i huvudsakligen USA av afroamerikaner. Kwanzaa är ett alternativ till jul, och firas 26 december-1 januari.

IMG_3450

Tomtefar och tomtemor? Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi ställt frågan Vad är heder för dig? Skicka oss några meningar som svar och ha chansen att få två biljetter till Fadimegalan på Berns den 17 januari. Vi har även berättat om att Luciafirandet är (en) start på julen och tipsat om recept på adventskaka med saffran och ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullarDet klimatsmarta julstöket samt Ias vegetariska julbord är annat vi publicerat. Recept på den kryddstarka kycklinggrytan Machboos – Bahrains nationalrätt förmedlade vi ett par dagar före Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta. En artikel om Bhutan blev det också.

 

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 18 december
 Nigers nationaldag, firar republikens dag
– Kakans dag – Till kakans dag har vi samlat en hel del av de kakrecept vi publicerat genom åren.
– Internationella migrationsdagen (FN)


Lördag 19 december


Söndag 20 december
– Fjärde advent (katoliker, protestanter).


Måndag 21 december
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.


Tisdag 22 december
– Vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
– Mors dag i Indonesien
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran)


Onsdag 23 december


Torsdag 24 december
– Julafton – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul.


Fredag 25 december
– Juldagen, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.


Lördag 26 december
– Annandag jul
– Kwanzaa – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, den kanske yngsta högtiden av alla. En sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida.


Söndag 27 december


Måndag 28 december
– Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)


 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *