Cotechino med linser och polenta – nyårsrätt i Italien

Cotechino med polenta Foto: J.P.Lon

Cotechino med polenta
Foto: J.P.Lon

Bräserade linser med Cotechino är en italiensk maträtt som traditionsenligt serveras på nyårsafton eller nyårsdagen.

Den runda formen på linser representerar mynt som är tänkt att bringa välstånd för det kommande året. Cotechino liknar korv och är gjord av fläskkött och fläsksvål, och kanske ibland också en del mindre ädla delar. Det gällde ju förr att ta vara på alla delar av grisen.

Cotechino-korv kan du hitta i välsorterade italienska butiker. Ett alternativ kan vara en annan köttrik korv, till exempel choritzo.

Ingredienser:
250 g röda linser
500 g cotechino (om ni finner den i foliepåse)
3 msk olivolja extravergine
1 klyfta vitlök
1 nypa salt
1 chili, peperoncino (valfritt)

Tillagning:
I en kastrull häll i lite olja tillsammans med en klyfta vitlök och chili, låt fräsa i några minuter på hög värme. När vitlöken fått en gyllene färg häll i linserna och fortsätt att fräsa i några sekunder under ständig omrörning, tillsätt tills sist 2 glas vatten. Rör om ordentligt och värm upp tills det börjar koka lite lätt, sänk ner värmen och låt sedan stå sjuda lätt i cirka en timme.

Rör om då och då. Blir det torrt under tiden – häll på lite vatten med jämna mellanrum så att det inte bränner fast. Salta mot slutet.

Under tiden linserna lagas fyller du en kastrull med vatten upp till hälften och kokar upp. När vattnet kokar lägg i foliepåsen som innehåller cotechino och låt koka i cirka 20 minuter innan du lyfter ur påsen. Längs den korta sidan, klipp upp och häll ut vattnet som samlats inuti.

Skiva upp cotechinon och servera sedan tillsammans med linser och polenta eller potatismos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *