Högtider att uppmärksamma från 11 till 21 december

Nu får vi väl ändå säga att julfirandet är påbörjat? På söndag är det Luciadagen och tredje advent. Tillsammans med advent markerar Luciafirandet i Sverige inledningen på julfirandet. Du har väl bakat lussebullarna? Andra högtider väl värda att uppmärksamma är FN:s internationella migrationsdag liksom kakans dag och sex nationaldagar.

Lycklig lussebullsbakare Foto: Caroline Maino

Lycklig lussebullsbakare
Foto: Caroline Maino

I veckan som har gått har vi noterat att Chanuka i år firas från 6 till 14 december och samtidigt har vi tipsat om recept till latkes, judiska rårakor. Buddister över hela världen firat Bodhidagen och kanske ätit rispudding och Bodhikakor. På pepparkakans dag förmedlade vi gudmor Margaretas recept på fantastiska pepparkakor. På den internationella dagen för mänskliga rättigheter påminde vi om att Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. På Nobeldagen berättade vi att gemensamma måltider är väl så viktiga för kreativiteten.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 11 december
 Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag


Lördag 12 december
 Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött. Här är recept  på den populära kenyanska kycklingrätt med kokos. som elever och lärare fick äta på den Mångkulturella matdagen på Lemshaga akademi den 16 november.


Söndag 13 december
– Luciadagen (Sverige).  Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. Luciadagen tillsammans med advent markerar i Sverige inledningen på julfirandet. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Kanske vill du baka en saffranskaka eller lussebullar till Lucia. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan,  särskilt ägnad Johannes döparen. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan.

 


Måndag 14 december


Tisdag 15 december


Onsdag 16 december
 Bahrains nationaldag
 Kazakstans nationaldag


Torsdag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”.  Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta


Fredag 18 december
 Nigers nationaldag, firar republikens dag
– Kakans dag – fira dagen med någon av alla kakor vi har recept till.
– Internationella migrationsdagen (FN). Denna dag rekommenderar vi en crossover-rätt i form av en gryta med rödbetor, quionoa och fetaost.


Lördag 19 december


Söndag 20 december
– Fjärde advent (katoliker, protestanter).


Måndag 21 december
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *