Högtider att uppmärksamma från 23 oktober till 2 november

Glöm för all del inte att ställa tillbaka grillen i förrådet – och när du ändå minns det, kom ihåg att ställa tillbaka klockan natten till söndag, för nu går vi över till normaltid som det heter. Den närmsta tiden kan vi dessutom uppmärksamma tio nationaldagar, att världspastadagen fyller 20 år och att FN fyller 70. Religiösa samt profana matrelaterade högtider finns också i kalendern.

Pastatillverkare i Neapel 1875

Pastatillverkare 1875 i Neapel – 120 år innan världspastadagen instiftades.

 

I veckan som gått har vi berättat om när människor med rötter i minst tolv kulturer träffades över en bit mat. Det var dags för höstens första middag där nya och sedan länge etablerade svenskar lagar och äter mat tillsammans i Kultursmakarnas regi. Vi lagade två kinesiska rätter,  Di San Xian – med tre smaker från jorden och Gongbao Jiding – en grym kycklingrätt! Vi har också berättat om den hinduiska högtiden dussehra där det godas seger över det onda firas och tipsat om potatisrätten dum aloo och brödet luchi som hör till högtiden för många i Bengalen.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 23 oktober
 Ungerns nationaldag, den tredje vid sidan av 15 mars och 20 augusti. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.


Lördag 24 oktober
 Zambias nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1964)
– FN-dagen – FN fyller 70 år i år. Organisationen grundades just när andra världskriget var slut 1945 och FN-stadgan trädde i kraft. Sedan dess firas FN-dagen det datumet.
– Världsdagen för information om utvecklingsfrågor (FN).
– Vikram Samvat – nyår (hinduer). Det finns två officiella nyår i den hinduiska kalendern – Vikram Samvat och Shaka Samvat. Vikram är nyår enligt en månbaserad hinduisk kalender som utgår från en kungs krigsseger. Vikram är namnet på själva kalendern som används särskilt till att bestämma tidpunkt för olika religiösa högtider. Denna dag firas mest av hinduer med anknytning till Gujarat i Indien.
Hackkorvens dag, uppmärksammas den fjärde lördagen i oktober. Här förmedlar vi ett recept  från Bo Göran ”Bola” Sjögren.


Söndag 25 oktober
 Kazakstan  (firar Republikens dag)
– Världspastadagen – i år fyller dagen 20 år. Den instiftades 1995 av Associations of Pasta Manufacturers of the European Union och firas den 25 oktober varje år. Här frestar vi med en rätt som är lika god som snabb att laga. Vi har även fler tips på goda pastarätter, till exempel Pasta med fetaost och spenat och Pasta med kantarell och Serranoskinka.
– Sommartid slutar natten till söndag. Glöm inte att ställa tillbaka klockan när du ställer tillbaka grillen i förrådet..


Måndag 26 oktober
 Österrikes nationaldag (firar neutralitetsdagen, 1955). Knödel är lite av landets nationalrätt.
– Potatisens dag – fira dagen med Fröken Larssons råraka med kallrökt lax.


Tisdag 27 oktober
 Saint Vincent och Grenadinerna  (firar självständighet från Storbritannien 1979)
 Turkmenistan  (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)


Onsdag 28 oktober
 Tjeckiens nationaldag  (firar att den Tjeckoslovakiska republiken grundades 1918)
– Nejdagen (Grekland) – Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Ioannis Metaxas (premiärminister mellan 4 augusti 1936 och 29 januari 1941) berömda nejsvar (óchi) på Mussolinis ultimatum den 28 oktober 1940 att Grekland skulle kapitulera. Nejet drog in Grekland i andra världskriget. Fira med en krämig moussaka.


Torsdag 29 oktober
 Turkiets nationaldag – (landet grundades efter att ha erkänts självständigt från det Osmanska riket 1923). Här berättar vi mer om Turkiets självständighetsdag. Dolmar är husmanskost i Turkiet, där det serveras sallad eller yoghurt till. I Sverige blev de husmanskost i form av kåldolmar, som kom till Sverige när kung Karl XII (1682-1718) och hans soldater tog med receptet hem efter de hade smakat dolmar i Osmanska riket. Här förmedlar vi ett recept på turkiska vinbladsdolmar eller laga koldolmar på svenskt vis.


Fredag 30 oktober
Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag.


Lördag 31 oktober
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan.
– Halloween – fira med denna pumpapaj som är ganska lätt att göra och är bra vintermat.


Söndag 1 november
 Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
 Antigua och Barbudas nationaldag  (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen
– Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november  Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen, (katoliker, protestanter)
– Alla helgons dag, Sverige. Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan.


Måndag 2 november
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.
– Frysrättens dag Frysrättens dag infaller första måndagen i november.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *