Demi Lovato – första världsartisten med konsert i Kambodja

Amerikanska sångerskan Demi Lovato  Foto: Johan Bünger

Amerikanska sångerskan Demi Lovato
Foto: Johan Bünger

Kambodja är ett land som länge legat i skymundan av sina grannländer. Hit kommer aldrig några stora scenshower och copyright är ett ord som ingen i landet någonsin bryr sig om. Men detta ska det bli ändring på, säger drivkrafterna bakom Smart Axiata och Universal Music.

Huvudsponsorerna Smart Axiat, som är det största mobiltelefonnätet i Kambodja, och Universal Music har startat ett nära samarbete för att sprida laglig musik i Kambodja, landet där nästan allt är kopior. Företagen bygger nu upp ett system för att TV- och radiostationer ska börja betala royalty för den musik som spelas. Detta är, enligt Universal Music, det första steget för att kunna utveckla den inhemska musiken så att musiker i landet kan få betalt för sitt arbete.

Smart Axiat och Universal Music har i samarbetet försökt få världsartister att komma och besöka Phnom Penh, vilket har varit mycket svårt då de flesta vet att inga royalties kommer att betalas till artisterna. Men tack vare alla Demi Lovatos fans i Kambodja satte den amerikanska sångerskan och skådespelerskan nyligen upp en show i Phnom Penh. Över 20 000 fans hade skrivit till Demi för att försöka få henne besöka Kambodja. Resultatet blev en konsert utomhus i Koh Pich Diamond Island. Som tack så beslutade Smart Axiata och Universal Music att bjuda alla på konserten, i andra länder tar de upp till 200 dollar för en biljett, men här i Kambodja så var det gratis för alla Smarts kunder att vara med. Man delade ut totalt 35 000 biljetter till sina kunder.

Demi Lovato på scénen i Kambodja Foto: Johan Bünger

Demi Lovato på scénen i Kambodja
Foto: Johan Bünger

Showen började redan 17:00 då man började släppa in fansen i det inhägnade området. I högtalarna dunkade gamla populära sånger, från en discjockey på scenen, som spelade i den heta eftermiddagssolen. Temperaturen låg då fortfarande på 38 grader. Som alltid i Kambodja är allt ett organiserat kaos och det märks att man inte är vana att hantera denna typ av aktivitet. Klockan 19:00 kom förbandet in och hade en mycket bra scenshow med dans och sång, älskad av publiken som sjöng med i låtarna. Det var en av de stora artisterna i Kambodja, Laura Mam som dessutom är ambassadör för Smart Axiat. Efter några sånger började publiken ropa på Demi. De ville se och sin stora stjärna, en världsartist för första gången i Kambodja.

När hon väl kommer in välkomnades hon av ett öronbedövande skrik. Hennes show varade i 1½ timme med många av de populära kända låtarna, men även äldre låtar, som den unga publiken aldrig hört och inte uppskattade lika mycket.

Det här är bara början i ett land med mycket låg medelålder där alla törstar efter att landet ska utvecklas och inget hellre vill än att vara med och bygga en bättre framtid. Samtidigt vill man undvika att förlora sin egen kultur och historia. Traditioner är mycket viktigt för Kambodjas invånare och man vill inte tappa sin identitet eller kopiera andra länders kulturer.

För Kambodja var konserten ett gigantiskt steg in i framtiden och landets snabba positiva utveckling.”

Artikeln är skriven av Johan Bünger som sedan knappt ett år tillbaka bor i Phnom Penh. Med sin kunskap och erfarenhet av fotografering och bildhantering vill han utbilda unga vuxna arbetslösa att redigera och skanna bilder, producera bildspel med mera och sälja de digitala bildtjänsterna i bland annat Sverige. Johans dröm är att utveckla en verksamhet som ger jobb och svenska arbetstider, bra arbetsvillkor och humana löner. Läs mer>

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *