Högtider att uppmärksamma från 29 maj till 8 juni

På söndag är det Mors dag i Sverige samt ett antal andra länder. Dagen firas på många håll i världen, fast på olika datum. Tänk på att det är ”tanken som räknas” – inte behöver man köpa saker. En kram och ett vänligt ord räcker långt! Andra dagar att uppmärksamma är bland andra La fête des voisins, grannfesten i dag, fredag, ett antal matrelaterade temadagar, sex nationaldagar, världshavens dag samt Vesak, Buddhadagen som firas i Thailand den 1 juni och Laylat al Bara´ah som muslimer uppmärksammar två veckor före ramadan.

 

Blommor till mor Foto: Caroline Maino

Blommor till mor
Foto: Caroline Maino

I veckan som gått har vi berättat om den judiska helgen Shavuot och förmedlat två recept på ostkaka att fira med. Vi har även förmedlat recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd i samband med att både Etiopien och Eritrea hade nationaldagar. Vi har berättat om den 25 maj som är Jordaniens dag och förmedlat recept på nationalrätten mansaf och berättat om matkulturen i landet. Ett recept på baklava till dessert fanns också med. Samma dag, den 25 maj, firades Buddhas födelsedag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. Kanske åt många Kheer – indisk rispudding med kardemumma och saffran – dagen till ära. Vi har även berättat om ”The National Sorry Day” när Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet. I Kambodja har Demi Lovato – som första världsartist – haft konsert.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 29 maj
– Pingst (ortodoxa)
– La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 30 maj
 Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på  revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– Mors dag i Nicaragua*


Söndag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade.


Måndag 1 juni
Samoas nationaldag
Mjölkens dag  – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
– Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas på olika datum. I Thailand firas Vesak 1 juni. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen.  Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som  erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Tisdag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.


Onsdag 3 juni


Torsdag 4 juni
Tongas nationaldag*
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallasäven för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill  hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
– Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.


Lördag 6 juni
 Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
– Fruktens dag*
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag– Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada


Söndag 7 juni


Måndag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka.
– Fars dag*, Belgien, Österrike

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *