Högtider att uppmärksamma från 30 april till 11 maj

Valborgsmässoafton full med historia och traditioner är här – även de i Uppsala! Så även första maj och sommarhalvåret inleds. Nässlands dag kan vi fira den närmsta tiden liksom tre länders särskilda dagar. Vesak – buddhisternas största högtid – är det på måndag. Den Gyllene veckan pågår för fullt i Japan och avslutas på tisdag med barnens dag. Dagen efter firar romer i södra Balkan vårfest. Högtid på högtid står på rad jorden runt – som vanligt. 

2015 är det getens år. Foto: Caroline Maino

Förr trodde man att häxor red på kvastar och getabockar på Valborgsmässonatten till gamla offerplatser och gjorde ofog i sällskap med djävulen. Geten Bertil har dock inget samröre med djävulen eller häxor.
Foto: Caroline Maino

 

I veckan som gått har vi berättat hur Dorothy Luambano Borgå som bott i Sverige sedan 1970-talet (inte) firar Tanzanias nationaldag och förmedlat recept på Pilau (pilaf) från det tanzaniska köket, majsgröt eller Ugali och chapati, ett bröd som fördes till Tanzania av indier. I måndags firade Nederländerna kungens födelsedag. ”Allt äter man, bara det är orange”, berättar Bert Noorlander som är född och uppvuxen i Holland men har bott hela sitt vuxna liv i Jönköping. Vi förmedlar också recept på Stamppot och Pindakoekjes – jordnötskakor. Även till Sydafrikas nationalrätt Bobotie förmedlar vi recept. Vi har även noterat att Världsdagen för arbetsmiljö är den 28 april liksom att Golden week i Japan började 29 april. Om Valborgsmässoafton och om det är skydd mot onda andar och det speciella firandet i Uppsala har vi också berättat. En intervju med Jan-Ewert Strömbäck, som skriver en bok om första majs historia har vi också hunnit med.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Torsdag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Historiskt jagades onda andar bort denna nattValborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*. En nationell helgdag som firar att Vietnamkriget tog slut och att Nordvietnam och Sydvietnam återförenades 1975.


Fredag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
 Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner)


Lördag 2 maj


Söndag 3 maj
 
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvark och russin passa bra.
Mors dag  – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg.


Måndag 4 maj
 – Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen. Det är vegetarisk mat som gäller när Vesak firas. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som  erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt.
– Internationella muslimska kvinnodagen


Tisdag 5 maj
 Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna  till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.


Onsdag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.


Torsdag 7 maj
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.


Fredag 8 maj


Lördag 9 maj
Europadagen* – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.


Söndag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen. Läs mer om ögruppens mattradition och laga Kyckling med ananas och kokos.


Måndag 11 maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *