Sista april i Uppsala har gamla anor

Det som förknippas med Sista april i Uppsala har sitt ursprung i 1800-talets mitt. Det var då studenterna bestämde sig för att skapa egna traditioner kring Valborgsmässoafton. Sen några år har de gamla traditionerna också fått tillskott av några nya ingredienser.

Sista april – Valborgsmässoafton – är årets största studenthögtid i Uppsala med forsränning, sillunch, mösspåtagning i Carolinabacken, OD, Sångsällskapet Orphei Drängar, i universitetsaulan/universitetsparken, vårsång vid Gunillaklockan och bal på slottet. Uppsala universitet vill nu lyfta fram de traditioner som ligger bakom firandet i just Uppsala.

tp2a2npzssrwdgru4gbhSista April är ett tillfälle för alla att ta del av dessa klassiska programpunkter, som är helt unika för Uppsala. Sen några år har nya traditioner lagts till. Klockan som räknar ner mot mösspåtagningen, kampanjen Varannan-vatten med gratisutdelning av vatten på flaska under dagen och Sista april-pins som delas ut i backen 2011-2015.

I år, 2015, firar Forsränningen 40 år och först ut på Fyrisån är två av de studenter som 1975 åkte den premiärtur som genast blev till en årlig tradition. Nyheter för i år är också att fotoskärmar kommer att ställas upp framför universitetsbiblioteket veckan före.

– Alla är välkomna att komma förbi skärmarna, ta en bild och bli en del av ett tidlöst firande på Instagram, säger Gisella Bengtsson, universitetets projektledare för Sista april.

De klassiska programpunkterna omfattar grötfrukost, forsränning, sillunch, mösspåtagningen, konsert i universitetsparken, champagnegalopp på nationerna, bal på slottet och vårtal vid Gunillaklockan invid Uppsala slott.

Mer fakta och bakgrund om traditionerna för Sista April finns på www.uu.se/sistaapril. Här kan du också få mer information om årets nyheter och ta del av alla hålltider för dagen. Filmerna kan ses på www.uu.se/grundkurs1a.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *