Nyår i Kambodja 13-15 april

Johan Büngers familj i Kambodja. Johan näst längst till höger, Johans fru Daridav längs till vänster.

Johan Büngers familj i Kambodja. Johan näst längst till höger, Johans fru Daridav längs till vänster.

Det kambodjanska nyåret heter Chaul Chnam Thmey på khmer, som är Kambodjas officiella språk, och betyder “gå in i det nya året”. Under tre dagar firar man in det nya året. I Kambodja är det khmeriska nyåret årets största fest. Alla är lediga och firar tillsammans med familj och vänner. Johan Bünger bor sedan ett drygt halvår i Kambodja.

– Första dagen beger vi oss till en av familjens hembyar för att gå i tempel på morgonen, äta gemensam lunch i khmer-stil och leka lekar, säger Johan. Andra dagen åker hela familjen åker till Kep. Det blir första gången som många i familjen får se havet och vara på en sandstrand, så det blir intressant.

– I Kep blir det nog mest slappa och leka med barnen men kanske blir det också någon utflykt. Det viktigaste är att äta krabba i alla de former den kan tillagas på. Kep är krabbans huvudstad i Kambodja och det är vad Kep är mest känt för. Inte långt ifrån Kep odlas Kampot-peppar som ska vara den finaste pepparn i världen, man exporterar mycket till lyxkrogar runt om i världen.

– Tredje dagen åker vi till en annan familjemedlems hemby för att leka, besöka tempel och visa respekt avlidna släktingar.

Rengöring av Buddha-statyer med parfymerat vatten Foto: Sam Sith

Rengöring av Buddha-statyer med parfymerat vatten Foto: Sam Sith

Nyårsdagarna inträffar varje år i mitten av april, vanligtvis någon gång runt 13-14 april, det exakta datumet beräknas med hjälp av Moha Sangkran, ett urgammalt horoskop. Nyårsfestivalen sammanfaller med slutet av skördesäsongen. Regnsäsongen är på ingång och hela landet är förberett för stor fest.

Om man besöker Kambodja under nyårsfestivalen så förväntar man sig möjligen att detta ska vara en sorts vattenfestival, där folk gå omkring med hinkar fulla med vatten, redo att hälla över första bästa förbipasserande. Detta är nämligen ett välkänt inslag under de flesta Sydostasiatiska nyårsfestivaler, dock inte i Kambodja. I turistsammanhang kallar man ofta Kambodjas nyår för vattenfestival, men det är enbart för att Kambodja nyårsfestival är så lik sina grannländers nyårsfestivaler på så många andra sätt. Visst finns det inslag av vatten för att rena sig från sina synder även under det Kambodjanska nyåret, men inte genom att man leker vilda vattenlekar på gatorna.

Krabban har en central plats i nyårsfirandet. Kultursmakarna tipsar om vårrullar med krabba.

I Kambodja är mat alltid inkluderad i festligheter och en särskild nyårsrätt är kralan. Kralan är en söt kaka baserad på ris, bönor, riven kokos och kokosmjölk som rostas långsamt i ett bamburör.

Källa: Songkran.se

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *