Dagen då vi kan frossa i lakrits

Den 12 april kan de som älskar lakrits ha en riktig frossardag. Då är det lakritsdagen. Den firas i Sverige sedan några år tillbaka, traditionen lär ha hållit på sedan 2004 i andra länder och numera har  lakritsen även blivit en smak i den vanliga maten.

c60nfiezeifsj84xbr1fg

Lakrits från Lakritsfestivalen i Stockholm

2011 lämnade lakritsen desserten och tog sig in i det vanliga köket. Det årets kock Tomas Diederichsen angav till exempel tonen genom att servera tillbehöret pressad fänkål och morot med riven lakrits i sin vinnande lammrätt. På Frantzén/Lindeberg serverades kalvbräss med brynt limesmör och lakrits. Och sedan dess ses lakrits som en naturlig smak även i vanlig mat.

Annars är det väl inte husmanskost som är den första tanken när vi tänker lakrits, utan det är väl mer det svarta godiset. Lakrits görs av lakritsrot. Visst lakrits innehåller också anis.  Det finns två typer av lakrits i godissammanhang en sötlakrits och saltlakrits, där det senare innehåller det konstgjorda saltet salmiak.

Dock ska man vara försiktig med för mycket av denna saltssöta lockelse, överkonsumtion av lakrits – mer än 50 gram per dag – kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, på grund av att glycyrrhizinsyra hämmar enzymet 11β-HSD2 som omvandlar kortisol till kortison. Att frossa lite extra just under en dag är dock troligen ingen fara om man tar det med måtta.

Sedan 2009 finns också en lakritsfestival i Stockholm för alla fans. I år firades den mellan 22 och 23 mars. Enligt festivalens webbplats är det en mötesplats för all dem som älskar lakrits. På denna festival kunde besökarna bland annat delta i olika lakritsprovningar. Du kunde också skapa din egen polkagrisklubba och se klädeskonst av lakrits. Dessutom fanns det massor av intressanta utställningar.  Du kunde till exempel lära dig mer om lakrits, om lakritstillverkning och om Amarellis 500-åriga lakritshistoria i Amarellis monter. Här kan du läsa mer om lakrits:

Förslag på recept från Svd:

Här recept på desserten pannacotta med lakritsbär
Fler exempel på hur du kan fira:

Lakritsquiz

Ännu fler tips på lakrits i mat.

Fotot kommer från lakritsfestivalen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *