Högtider att uppmärksamma från 27 mars till 6 april

Nu börjar en period med många högtider då vi först ska släcka ljuset, sedan ställa fram klockan och grillen, fira guden Ramas födelse samt Påsken. Dessutom finns morotens dag, tre nationaldagar, gravstädningsdagen i Kina och glöm för all del inte att luras på onsdag – och se upp så att du själv inte blir lurad.

2015-års Earth Hour-datum och tid.

2015-års Earth Hour-datum och tid.

Den senaste tiden har vi berättat om att Downs Syndrom-dagen fyllde tio år och att Olika är bra. Vi har kunnat fira Världsvattendagen och berättat att utställningen ”Kambodjas själ” öppnat i Norrköping. I onsdags var det Vårfru- eller våffeldagen och vi förmedlade mormor Nordlins matiga våfflor. Bangladesh hade nationaldag i torsdags och då förmedlade vi ett recept på Biryani en populär risrätt där.

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 27 mars


Lördag 28 mars
– Earth hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. Här förmedlar vi WWF:s Earth Hour-recept för 2015: Börek på fårost & spenat med färgstark bönsallad, Mandelbullar med tomatbulgur och böncrème, Vinnande morotssoppa med kokos/apelsin och naanbröd med linsdipp, Stekt gnocchi med frästa medelhavsgrönsaker, Kokospannacotta med fräsch fruktsallad. Här förmedlar vi även recept till årets Earth Hour-bakelse, Raw äppelpaj  samt 2014-års Earth Hour-bakelsen – ingen av dem behöver gräddas i ugn.
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.


Söndag 29 mars
– Palmsöndag (katoliker, protestanter). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 30 mars


Tisdag 31 mars
Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag* – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917. USA tog kontroll över Jungfruöarna den 31 mars 1917 när territoriet omdöptes till Amerikanska Jungfruöarna. Här förmedlar vi ett recept på Karibisk majssoppa.


Onsdag 1 april
 Irans nationaldag, republikens dag*
Första april, firas i många länder*
– Kah b-Nisan, Assyriska nyåret. I år blir det år 6765.*


Torsdag 2 april
– Skärtorsdag, (katoliker, protestanter). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 3 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Högtid till minne av Jesus död (Jehovas vittnen)


Lördag 4 april
 Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i samband med den första fullmånen i april.
– Hanuman Jayanti – apgudens firande, (hinduer). Apguden Hanuma dyrkas av miljontals människor i Indien. Det sägs att när du tillber Hanuman ger han dig mod och styrka. Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.


Söndag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
– Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
– Vårblot. (Samfundet forn sed, ett trossamfund för utövande av nordisk naturreligion).
Årsting och Vårblot hålls i Gamla Uppsala


Måndag 6 april
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *