Irans nationaldag och det assyriska nyåret 1 april

Tehran-City

Tehran
Foto: Lånat från irantravel.es

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. Landet blev officiellt islamisk republik den 1 april 1979.

Tehran är Irans huvudstad och största stad, samt centrum för landets industriella, kommersiella, finansiella och kulturella liv. Iran är en regional stormakt, och har en viktig ställning i den internationella energisäkerheten och världsekonomin som ett resultat av landets stora reserver av petroleum och naturgas.

Gränsar till åtta länder
Iran är geostrategiskt betydelsefullt med sitt läge i Mellanöstern och centrala Eurasien. Iran gränsar till Armenien, Azerbajdzjan och Turkmenistan i norr och har även en kuststräcka utmed Kaspiska havet, som är ett innanhav. Kazakstan och Ryssland är därigenom även Irans grannstater i norr. Iran gränsar till Afghanistan och Pakistan i öster, Persiska viken och Omanbukten i söder, Irak i väster och Turkiet i nordväst.

Iran har en folkmängd på drygt 77 miljoner människor och är det sjuttonde största landet i världen till ytan.

Den första iranska dynastin bildades 2800 f.Kr. Iran är därmed hemvist för en av världens äldsta kontinuerliga civilisationer.

Den som vill hitta en lämplig maträtt att fira dagen med kan välja en auberginegryta med lamm.

100 000 i Sverige firar Akitu 1 april

traditionella assyriska kläder

Traditionella assyriska kläder
Foto: Lånat från Assyriska Riksförbundets webbtidning

Iranska nationaldagen sammanfaller med det assyriska nyåret. Då firar assyrier världen över Akitu och klär upp sig i traditionella kläder. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. Under historiens gång har assyrierna spritts över världen och saknar idag hemland. I Sverige lever idag över 100 000 assyrier och syrianer.

 

 

Källor: Wikipedia, irantravel.es, Hujådå-en assyrisk webbtidning och modetidningen FEELING 3-14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *