Nyhetsbrev från 20 februari till 2 mars

De kommande dagarna blir lite lugnare än den senaste perioden vad gäller högtider att fira. Ändå finns till exempel åtta nationaldagar att uppmärksamma, i dag fredag är det Världsdagen för social rättvisa och Bulgarien firar snart att våren är på väg. Ortodoxa kristna fastar på Rena måndagen sedan kommer Sverigefinnarnas dag och Kalevala också. Glöm inte heller grapefruktens dag på onsdag.

Strand vid Saint Lucias Atlantkust. Saint Lucia har nationaldag 22 februari. Foto: Amertner

Strand vid Saint Lucias Atlantkust. Saint Lucia har nationaldag 22 februari. Foto: Amertner

Den senaste tiden har vi berättat om Internationella pannkaksdagen och pannkaksloppet, att Kosovo hade nationaldag och tipsade om Flija en av Kosovos nationalrätter, Maha Shivaratri när hinduer firar guden Shiva, om nya studier som har identifierat fler kopplingar mellan gener och fetma. Vi har även berättat om Fettisdagen och att Tibet firar nyår samt tipsat om momos att fira det tibetanska nyåret med

I ”Vår kalender” uppmärksammar vi kultur och mat som hänger ihop med traditioner och högtider världen över. En del berättar vi mer om och publicerar recept till. Den närmaste tiden noterar vi:

Fredag 20 februari
Världsdagen för social rättvisa. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Lördag 21 februari
– Internationella dagen för modersmål (FN)


Söndag 22 februari
 Saint Lucias nationaldag. Saint Lucia blev en självständig stat i Västindien den 22 februari 1979 efter att ha lytt under Storbritannien sedan 1814. Det karibiska köket är en unik blandning av det västafrikanska, europeiska (främst brittiska och franska) och östra indiska köket. Curry med en distinkt karibisk twist är en populär krydda. Kultursmakarna förmedlar ett recept på en makaronipaj med broccoli och räkor.


Måndag 23 februari
 Bruneis nationaldag
 Guyanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 24 februari
 Estlands nationaldag. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. I Sverige finns ungefär 10 000 ester födda i Estland. Ungefär 35 000 svenskar har estniskt påbrå, det vill säga åtminstone en estnisk förälder. Kultursmakarna föreslår  en Surkålsgryta med fläsk på Estlands nationaldag..
– Sverigefinnarnas dag. Grillad lax med sparris passar bra som förrätt och som tillbehör på buffébordet. Du kan också byta ut laxen mot färsk tonfisk, torsk eller en mer sällsynt fisk, stor havsabborre.


Onsdag 25 februari
 Kuwaits nationaldag
– Grapefruktens dag


Torsdag 26 februari
– Ayyám-i-Há Extramånaden (4 dagar) (bahá´ier)


Fredag 27 februari
 Dominikanska republikens nationaldag


Lördag 28 februari
– Kalevaladagen – den finska kulturens dag. I finsk mat möts öst och väst. Närheten till naturen går som en röd tråd genom alla recept. Till de mer traditionella maträtterna hör ugnsgröt, piroger och grytor. Men här förmedlar vi recept på snabba snittar med finska smaker.


Söndag 1 mars
– Baba Marta, välkommen våren! firas i Bulgarien. Yoghurtsoppan Tarator är väldigt populär i landet.
Bosnien Herzegovina firar självständighetsdag till minne av då landet blev självständigt från Jugoslavien 1992.


Måndag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
 Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *